Team BPG Snel finished The Ride!

Zondag 10 juni 2018 begon het uit acht man bestaande team van BPG Snel (met twee begeleiders) in het Italiaanse Prato aan de ultieme fietsuitdaging genaamd The Ride. De inspannende trainingen gedurende acht maanden werden ruimschoots beloond. Het werd een bijzonder pittige achtdaagse. En voor wie liever de filmpjes eerst wil zien: dagfilmpjes.

De eerste etappes van The Ride

De 1etappe ging van de voet van de 2.761 meter hoge Stelvio over deze fraaie berg met een beklimming van 26 km via de 2.327 meter hoge en 33 km lange beklimming van de Berninapas naar het Zwitserse Silvaplana, een afstand van 148 km. Waren de omstandigheden in de morgen nog lekker te noemen, in de middag kregen de renners te maken met temperaturen van rond de 40 graden, waardoor een eerste zware beproeving moest worden doorstaan. Veel drinken en enkele stops hielden de mannen op de been en zo werd de mooi gelegen camping aan het meer van Silvaplana bereikt.

In de 2etappe over 146 km van Silvaplana naar Thusis, door een prachtig Zwitsers landschap, werden de fietsers in de middag met nogal wat regen geconfronteerd. Gedurende de avond en nacht ging Pluvius gestaag door met zijn werk en bij de start van de 3etappe regende het pijpenstelen. Een tweede zware beproeving stond het team van BPG Snel in de 187 km lange rit in Zwitserland van Thusis naar Sempach via Lichtenstein te wachten. Naast de regen maakte de kou, het was rond de 7 graden, deze rit behoorlijk pittig, mede gezien de afstand. Rit 4 voerde de mannen over 158 km van Sempach naar het in het Duitse Zwarte Woud gelegen Kirchzarten. Een etappe over het middelgebergte met toch nog zes beklimmingen en 2.850 hm. Op donderdag 14 juni ging de 5etappe van Kirchzarten naar het Franse Xonrupt Longemer over 153 km en slechts 2.400 hm. Na een beklimming in het begin en twee aan het eind was er in deze etappe voor het eerst een vlak stuk van zo’n 60 km in het middengedeelte. Dat de zitvlakken van de mannen veel te lijden hadden, daar werd door diverse teamleden deze dag ‘kont van gedaan’. Een bezoek aan de meegereisde vrouwelijke billenspecialist van de organisatie en bepleistering was het gevolg om de pijn enigszins te verlichten.

De zesde, voorlaatste en de slotetappe

Van Xonrupt Longemer trok het in totaal 220 leden tellende fietspeloton in de 6etappe over 179 km naar het eveneens Franse Corny sur Moselle, zoals de naam doet vermoeden gelegen aan de rivier de Moezel. Constant ging het in deze rit op en af en werden er prachtige authentieke Franse dorpjes doorkruist waar het leven volledig uit leek te zijn. Dit laatste was bij het team van BPG Snel nog niet het geval maar langzaam maar zeker werd er naast een aanslag op het conditionele de mentale weerbaarheid flink getest. Gelukkig konden de renners door een gedegen voorbereiding deze omstandigheden uitstekend aan en haalden ze weer bijtijds de finish. Op de voorlaatste dag stond er eveneens een lange etappe op het programma en wel de langste van Corny sur Moselle via het mooie Luxemburg naar het Belgische La Roche en Ardenne over 192 km! Ook deze dag was het steeds heuvel op en heuvel af en bovendien alert blijven op de slechte Belgische wegen vanwege de nodige kuilen. De etappe telde ook nog acht officiële beklimmingen van 3en 4categorie, wat wederom een behoorlijke inspanning vergde, zeker zo tegen het eind van de week als de vermoeidheid toch gaat toeslaan. Maar als dan wederom de eindstreep die dag wordt gehaald en er nog één etappe resteert komt het gevoel boven dat de strijd bijna is gestreden en werden er daarom ’s avonds toch een paar biertjes extra genomen.

De slotrit ging over 145 km van La Roche en Ardenne naar de top van de Cauberg in Valkenburg. Ook deze reis ging veelal op en af door het Belgische en Limburgse heuvelland en vergde nog de nodige inspanningen. Echter met de finish van The Ride in zicht bleek de rit hierdoor toch nog relatief gemakkelijk te verteren en konden de, naar later bleek in grote getale opgekomen, Oudewaterse fans vanaf de laatste verzorgingspost op de Vaalserberg worden geïnformeerd dat de eindstreep op de Cauberg rond de klok van 16.00 uur op zondag 17 juni zou worden bereikt. Door een lekke band van de sponsor van het team op een paar honderd meter van de finish, kwam iets later dan gepland de finishlijn voor het team in zicht. De tientallen familieleden, vrienden en kennissen van het team BPG Snel begroeten de ‘helden/bikkels’ met veel enthousiasme en de ontlading was groot, compleet met de nodige emoties die hierbij los kwamen.

Terugblik

In totaal werd er ruim 1.300 km gefietst en werden er een slordige 21.000 hm overwonnen in de acht bezochte landen.

Het evenement, met zo’n 100 vrijwilligers, was uitstekend georganiseerd. Naast een tiental motards bestond de crew uit een ziekenwagen, ziekenmotard, EHBO’ers, masseurs, een iedere dag compleet opgezet dorp met catering en alle voorzieningen, twee verzorgingsposten per etappe, mecaniciens, koersleiding, bezemwagen en dergelijke.

Het team BPG Snel had daarnaast de beschikking over twee uitstekende en gezellige verzorgers/begeleiders, te weten Hans Geurts en Kees Vink, die iedere dag de campers naar de volgende finishplaats brachten, het eigen tentenkamp opzetten, de zitjes klaarzetten, kampvuur maakten, allerlei hand- en spandiensten verrichten, boodschappen deden en de vuile was niet buiten hingen maar deze voor de mannen netjes wasten en droogden! De mannen kunnen terug zien op een uniek fietsevenement en met zeer veel trots en voldoening terugkijken op de in uitstekende harmonie geleverde prestatie.

Beloonde inspanningen

De vooraf gedane inspanningen gedurende acht maanden zijn ruimschoots beloond. Het was een pittige achtdaagse maar zeer de moeite waard. Allen zijn een mooie ervaring rijker maar zeker geen illusie armer!

Kijk voor de schitterende dagelijkse filmpjes waarin de teamleden regelmatig in beeld kwamen op de site naar de dagfilmpjes.

Bron: Ben Stukart | 26 juni 2018

Geef een antwoord