Tijdelijke expositie in Touwmuseum De Baanschuur in Oudewater

Op donderdag 31 augustus was de opening van een tijdelijke expositie in Touwmuseum De Baanschuur. Deze expositie onthult dertien henneploodjes en een munt van Russische afkomst, die gevonden werd tijdens de verbouwing van een oud gebouw in de binnenstad. Twee amateurarcheologen, Caio Haars en Herman van Eijk, hebben zich verdiept in deze materie en kwamen tot de ontdekking dat dit zo’n unieke vondst is dat het Touwmuseum besloot om er een aparte expositie van te maken. 20170831_Tentoonstelling Touwmuseum_083 (4)Vanaf de 15e eeuw waren er hennepakkers in en rond Oudewater. En vanaf de 17e eeuw betrokken de touwslagers in Oudewater vaak de hennep vanuit Rusland. Deze hennepbalen werden ‘verzegeld’ door een loodje met de vermelding van het gewicht en een kwaliteitsmerk en werden per schip vervoerd naar o.a. Amsterdam. Via het Amsterdamse Veer kwam het dan in Oudewater terecht bij onze touwslagers.

20170831_Tentoonstelling Touwmuseum_083 (20)Gemeentesecretaris Wubbo Tempel had zich duidelijk verdiept in de geschiedenis hiervan, ook aan de hand van  informatie van onze burgervader Pieter Verhoeve, die als historicus beslist een steentje kan bijdragen. Wubbo Tempel opende de tentoonstelling, onze eigen historica Nettie Stoppelenburg richtte de expositie op een fantastische manier in.  Hans Koopman, voorzitter van het Touwmuseum richtte ook nog een woord aan de genodigden en belangstellenden.

20170831_Tentoonstelling Touwmuseum_083 (13)Klap op de vuurpijl was wel de onthulling van een gedicht, gemaakt door onze stadsdichter Nelleke den Boer. Het gedicht is te lezen op de buitenmuur van het Touwmuseum. Met veel zorg en prachtig uitgevoerd en inhoudelijk weergegeven als een indrukwekkend tijdsbeeld. Zeker de moeite waard om het te lezen en het touwmuseum te bezoeken.

Bron: Oudewater.net | 26 september 2017
Tekst: Gerdine van de Ven | Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord