Tijdreizen in Oudewater kan nu met ‘Lost in Time’

Oudewater heeft een digitaal spel aangeschaft om mee in de tijd te reizen. ‘Lost in Time’ is een spele-ding voor de toeristen. Het begon bij Pieter Verhoeve die dit spel elders in het land had gezien en er enthousiast over raakte. ‘Lost in Time’ is een interactieve stadstoer op de iPad. Het spel is ontwikkeld door een echt gamebureau en de versie in Oudewater is aangepast aan de geschiedenis en historische monumenten in deze stad.

Freek de Jonge speelt overtuigend de professor in het verhaal en begeleidt de speler stap voor stap in het reizen in de tijd. Een ander hoofdpersoon, de jonge hacker Thijmen, probeert de boel te saboteren. Hij reist door de tijd en probeert de geschiedenis te veranderen. De iPad werkt als je TomTom: op het scherm zie je steeds waar je bent en naar welke tijdspoort of historische plek je toe kunt lopen. “Een spannend spel voor kinderen van 9 tot 14 jaar”, vertelt Gerdine van de Ven als voorzitter van STRO.

Via het TIP-kantoor is het spel te huur voor slechts € 7,95. Je krijgt dan een speciale iPad mee waarmee het interactieve spel gespeeld kan worden in de straten van Oudewater. In juli is gestart met de verhuur. Deelnemers moeten zich natuurlijk goed kunnen legitimeren. “Je tekent een soort huurovereenkomst, waarin ook een bord is opgenomen”. Gerdine beaamt dat dit soms een drempel is. “Er is tot nu toe gelukkig nog niets geks gebeurd”.

Het spel duurt ongeveer twee uur, maar er is ruimte om hem op stop te zetten tijdens bijvoorbeeld een terrasbezoekje. De iPad kan tegelijk door drie kinderen worden gebruikt, dat maakt de huurprijs aantrekkelijker. “STRO gaat zijn uiterste best doem om van het spel een succes te maken”, belooft Gerdine van de Ven.

De medewerkers van het TIP hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing gekregen die alle technische vragen moeten ondervangen. “Maar de doelgroep weet vaak feilloos om te gaan met zo’n spel. In slechts vier andere steden is dit spel momenteel in gebruik en ook daar had het aanlooptijd nodig. We gaan het gewoon een aantal jaren proberen.”

Ik ging ook zelf met de iPad op stap om ervaring op te doen. Wat opviel is de leuke en moderne manier waarop het spel is gemaakt. De hoofdfiguur van de professor wordt gespeeld door Freek de Jonge en is een perfecte keuze. Het spel werkte perfect, alleen kreeg ik het niet voor elkaar het leven van een kind te redden die door een kwakzalver werd vergiftigd. Dat was erg zuur, omdat ik deed wat ik moest doen, denk ik. Omdat je tijdens het spel erg gericht bent op de iPad (minpuntje) geeft het met enige regelmaat alarm dat reizen in de tijd erg gevaarlijk kan zijn. Met andere woorden: let op het verkeer! En dat is geen overbodige luxe.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 16 augustus 2017

Geef een antwoord