Touw-mozaïekbank aanwinst voor Oudewater

Vol trots vertelde Coby Feller, de initiatiefneemster van alle mozaïekbanken die Oudewater rijk is, over het tot stand komen van haar derde mozaïekbank. Zij werd gebeld door Oudewater.net dat Saskia van der Lee een bericht op de site had geplaatst met als doel een nieuwe bank te sponsoren met als thema: touw. Er werd contact gelegd door de beide partijen en zie daar het resultaat. Coby was er in eerste instantie niet zo van overtuigd dat touw een goed thema was, omdat er volgens haar niet zo veel kleur in touw aanwezig is. Maar dat was van korte duur. De twee ontwerpers Adriana de Wit en Hans Bulder waren bereid gevonden om, net als bij de andere banken, het een en ander uit te denken met als resultaat een prachtig kleurrijk geheel dat onthuld zou worden door de twee dames. Met 25 vrijwilligers (waaronder een tweetal heren) heeft het in 1300 uur tot het onderstaande resultaat geleid.

Jan van Dam transporteert

Jan van Dam zorgde voor het transport naar de kruising Papenhoeflaan/Oude Touwfabriek. Met grote zorgvuldigheid werd de bank uit de vrachtwagen gehaald door middel van een vorkheftruck.

Ongeveer 75 mensen volgen de verrichtingen nauwkeurig. Er zou maar eens wat kunnen gebeuren. De vele mozaïekuren zouden dan zo maar teniet worden gedaan. Maar dit klusje is voor Jan een fluitje van een cent. Grote objecten worden door de firma met speciale vrachtwagens door vele landen vervoerd.

 2017-9-30 bank 003 (2) 2017-9-30 bank 017 (2)

Er wordt door Oudewater vaak een beroep op hun capaciteiten gedaan en nooit tevergeefs. Ook de ruimte waar de bank gemaakt werd was door hem beschikbaar gesteld.

Wethouder Ypma

Dokter Ypma (nog even) maar nu als wethouder Ypma was uitgenodigd voor deze voor hem eerste officiële onthulling. Hij benadrukte dat het voor hem ook een bijzondere dag was.

2017-9-30 bank 023 (2)De wethouder vertelde dat Oudewater al heel lang verbonden is met touw. Sinds 1545 was dit een belangrijk product voor Oudewater die daardoor welvaart bracht, ook de familie Van der Lee was belangrijk. Vele jaren al was deze familie druk met de fabricage en erg betrokken bij het wel en wee van de burgerij. Het touw dat gemaakt werd door de touwfabriek werd veelal gebruikt voor de scheepvaart: schepen voor de haringvangst en van de VOC. Als blijk van waardering van de gemeente voor de inzet van Coby was er een mooi bloemstuk voor haar en haar dochter, die altijd meehelpt met dergelijke activiteiten.

Saskia van der Lee

Saskia van der Lee nam toen de microfoon en vertelde over de overname van de touwfabriek door de Hendrik Veder Groep in 2001, wat voor hen een fijne oplossing was om de fabricage van touw een nieuw leven in te blazen. En dat er vanaf 2007 plannen waren om de beschikbare grond te gebruiken voor woningbouw. Met als resultaat dat dit in 2018 waarschijnlijk afgerond gaat worden. “De plek, waar de bank nu staat, biedt een mooi uitzicht op grond waar het allemaal is begonnen,” vertelde ze.

2017-9-30 bank 042 (2)Daarna werd met een grote zwier het doek van de mozaïekbank gehaald en kon men zien waar de vele uren tegels knippen en lijmen toe hebben geleid. Saskia legde daarna aan de hand van de afbeeldingen uit hoe het touw tot stand kwam.

2017-9-30 bank 064 (2)De term Geelbuik, wat de bijnaam is voor de in Oudewater geboren burger, werd nog eens fijn uit de doeken gedaan. Het feestje werd afgesloten met een drankje en een foto van de vrijwilligers met Saskia op de bank.
Ook deze bank is prachtige aanwinst voor Oudewater.

Bron: Oudewater.net | 3 oktober 2017
Tekst en foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord