Touwmuseum dankzij sponsors vernieuwd

In zijn slotwoord, na de ondertekening van dit belangrijke sponsorcontract, bedankte Hans Koopman, voorzitter van het bestuur van het Touwmuseum, alle sponsors van het Touwmuseum in Oudewater (sponsors, hoofdsponsors en supersponsors) voor dit huzarenstukje: een compleet vernieuwd museum. En met die supersponsors bedoelde hij al die vrijwilligers die hard gewerkt hebben om het museum helemaal op te knappen om in deze tijd toeristen en Oudewaternaren zelf een aantrekkelijk, modern en boeiend museum over touw te bieden.

Touwmuseum hoort bij Touwfabriek

Het verhaal begint als de Touwfabriek G. van der Lee in 2013 in handen komt van de Hendrik Veder Group. Saskia van der Lee gaf toen al voorzichtig aan dat bij de touwfabriek eigenlijk ook het Touwmuseum hoorde. Na enige gesprekken is daar volgens Berend Reinink, algemeen directeur van die groep, een fantastisch contract uitgerold. Terloops vertelde hij dat, na een wat onrustige begintijd, de fabriek verzekerd is van een mooie toekomst bij deze ‘staalboeren’. Overigens wil deze sponsor, die voor de komende vijf jaar € 20.000 per jaar heeft toegezegd, nog meer voor het touwmuseum gaan doen, zoals bijvoorbeeld nieuwe ‘Vrienden’ werven.

Oudewater_2015_04_01-pieter-verhoeve_ondertekening_contract-touwmuseum_aad-kuiper

Burgemeester Pieter Verhoeve verwelkomde alle genodigden in ‘de huiskamer van Oudewater’. Hij acht het initiatief tot het financieel ondersteunen van dit museum in Oudewater van groot maatschappelijk belang. Hans Koopman vertelde vervolgens dat de gemeentelijke subsidie kleiner zou worden, maar iedereen er wel aan hechtte het museum in stand te houden. Er moest zelfs het een ander verbouwd gaan worden.

Veel gedaan, maar er komt nog meer

Veel bleek inmiddels gerealiseerd, maar sommige dingen laten nog heel even op zich wachten; bijvoorbeeld de pas aangekochte ‘talking heads’. Nettie Stoppelenburg, naast bestuurslid van het museum ook historica, legde uit dat dit beeldschermen zijn met bekende of minder bekende Oudewaternaren die, alsof je ze in levende lijve op een beeldscherm ziet, iets vertellen over Oudewater en touw. Zo kunnen we binnenkort de heer J.P. van der Lee, bijna alsof het net voor televisie is opgenomen, iets over zijn levensverhaal horen en zien vertellen.

Oudewater_2015_04_01-ondertekening-contract-touwmuseum_aad-kuiper

Even later wordt het sponsorcontract daadwerkelijk ondertekend door mevrouw Saskia van der Lee en de heren Hans Koopman, Berend Reinink en Dick Zeldenthuis, managing director van de Hendrik Veder Group. Deze laatste gaf aan dat deze onderneming zo’n klein maar fijn museum graag wil ondersteunen.

Na een wandeling naar het Touwmuseum, wordt de deur van het vernieuwde museum plechtig ontsloten door Averien Hockx-Knol, de beheerder, samen met een tweetal vrijwilligers, die veel werk verricht hebben bij deze grote klus. oudewater_2015_04_01-opening-touwmuseum-aad-kuiperBij binnenkomst valt het door Mzoem geplaatste tv-scherm met boeiende en uitnodigende beelden direct op. Mzoem is één van de andere sponsors, die kort geleden speciaal voor de iPad ook een app voor het museum lanceerde. Door een schenking van de Stichting Mooyman-MARTENS kunnen ook nog eens nieuwe panelen voor het museum worden aangeschaft.

Oudewater en touw, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Hans Koopman memoreerde het belang van touw voor Oudewater, het culturele erfgoed dat we moeten koesteren. Vijftien jaar geleden werd daarom dit museum bedacht en samen met de gemeente gerealiseerd. Maar heden ten dagen geven gemeenten minder uit aan subsidie, zijn de eisen aan musea veranderd en moesten er noodzakelijke veranderingen doorgevoerd worden.

Eerst waren er de plannen, maar nog geen geld. Dat moest vergaard worden, vergunningen moesten worden aangevraagd, ontwerpen gemaakt en toen dat allemaal met weinig geld en heel veel hulp was gerealiseerd, moest het ook nog eens worden uitgevoerd. En daarom werd iedereen die meegewerkt had om dit museum opnieuw open te stellen voor publiek, in zijn slotwoord uitvoerig bedankt.

Tekst en foto’s: Aad Kuiper | Redactie Oudewater.net | 1 april 2015

Geef een antwoord