Uitleg over schilderij Oudewaterse Moord

Dit jaar vindt de uitleg over de Oudewaterse Moord plaats op zondag 10 augustus om 12.00 uur in de trouwzaal van het stadhuis. De toegang is vrij.

Traditiegetrouw herdenkt de stad op zondag 7 augustus, of op de eerstvolgende zondag daarna, de Oudewaterse Moord (1575). In het stadhuis geeft een gids tekst en uitleg over de gebeurtenissen aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Dit gebeurt aan de hand van het fraaie schilderij dat Dirck Stoop maakte in 1650 van het beleg en de plunderingen van de vestingstad Oudewater. Op dit 4.78 meter brede en 1.78 meter hoge doek valt zeer gedetailleerd te zien hoe in 1575 een Spaanse troepenmacht Oudewater aanviel. De verdediging van de stad was zwak. Eenmaal binnen de stadsmuren doodden de veroveraars veel bewoners, terwijl een groot gedeelte van de stad in vlammen opging.

In 2005 verscheen het boek ‘De Oudewaterse Moord’ van drs. Nettie Stoppelenburg. In het 145 pagina’s tellende boek geeft de Oudewaterse historica een uitgebreide beschrijving van het schilderij.

Geef een antwoord