Ultiem kerstgevoel in St. Franciscuskerk

Voor het veertiende jaar op rij wordt op vrijdag 11 en zaterdag 12 december in de Sint Franciscuskerk aan de Kapellestraat in Oudewater een kerstmarkt gehouden. Een bijzondere markt op een eveneens bijzondere locatie.

In 1992 wordt de Stichting Reddingsplan Franciscuskerk opgericht met als doel geld in te zamelen voor de restauraties en onderhoud van de kerk. De kosten voor het behoud van het monumentale gebouw zijn hoog en de parochiegemeenschap kan dat niet alleen opbrengen.

Onder leiding van Alie Bos komt er een ‘rommelmarkt’. Dick Kenbeek van de Stichting zegt daarover: “Rommelmarkt is misschien een benaming uit de volksmond, want van rommel is geen sprake. Dat wat als rommel bestempeld zou worden, is dan al door ons eruit gehaald”.

Ook in 1993 worden er extra inkomsten gegenereerd uit de oliebollenactie van Riet Sangers. In 2002 ontstaat de eerste kerstmarkt, toen nog in een grote tent naast de kerk. “Er was heel wat energie voor nodig om het daar een beetje warm te krijgen”, zegt Dick Kenbeek. Kraampjes met kerstartikelen, etenswaren, gezellige muziek en een rad van avontuur.

Al die jaren wordt er door Anton Miltenburg aan het rad gedraaid en vallen de deelnemers de mooiste prijzen ten deel. Helen Talitsch loopt daar stad en land voor af om zo de prijzenpot meer dan aantrekkelijk te maken. Geen kerstmarkt zonder de tomeloze inzet van heel veel vrijwilligers.

Zo zijn er de dames die ieder jaar weer de mooiste kerststukjes maken en verkopen. De kraam van Loes de Wit met stoofpeertjes en verschillende soorten jam. Tal van thuisbakkers zorgen voor overheerlijke kerststollen en tulbandcakes. De familie Sluijs verrast ieder jaar weer met hun non-standaard kerstartikelen en ook is er steevast de boekenkraam van Wout van Kouwen.

Kees Vermeij van de Stichting Reddingsplan benadrukt ook nog eens de verkoop van kerstbomen. “Deze worden in september al ingekocht en zijn op 7, 9 en 10 december bij de kerk te koop. Maar wacht niet te lang, want op is op!”

Al het geld dat wordt ingezameld is bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw. Dat de Vrienden van Oudewater ook op vrijdag 11 december de Kaarsjesavond organiseren is geen probleem. Op de Markt worden dan de lichtjes in de grote kerstboom ontstoken, het kerstverhaal gelezen en liedjes gezongen.

Maar als de mensen koud of natgeregend zijn dan is een bezoek aan de St. Franciscuskerk zeker aan te bevelen. Lekker warm en droog met koffie, erwtensoep, broodjes, wijn en een ultiem kerstgevoel. Op vrijdag 11 december om 21.00 uur, meteen aan het einde van de kerstmarkt, zal Monique van den Hoogen een preview verzorgen van de musical Sint Franciscus, Troubadour van God. Deze musical wordt op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december in de St. Franciscuskerk in Oudewater opgevoerd.

Bron: Zenderstreeknieuws Oudewater & Montfoort | 9 december 2015

Geef een antwoord