Verbouwing hospice in Oudewater bijna voltooid

De afronding van de verbouwing van het Hospice Oudewater komt steeds dichterbij. Nog enkele weken en dan zal het Hospice Oudewater officieel geopend worden door wethouder Ad de Regt.

Met enorme inzet van vrijwilligers en sponsoren kon het hospice uiteindelijk gerealiseerd worden. De eerste concrete plannen dateren uit 2009 onder leiding van dokter Sietze Ypma. Het grote doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel van de initiatiefnemers om in Oudewater het ‘bijna-thuis-huis’ te realiseren, hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het hospice er nu is.

Coördinator Caroline de Boer is de enige betaalde kracht en coördineert alle werkzaamheden en de vele vrijwilligers. Ze vindt het belangrijk dat gasten, die er voor kiezen in het hospice te sterven, dat op hun eigen manier kunnen doen.

‘‘In het hospice kunnen mensen weer hun echte rol van ouder, echtgenoot of familielid terug krijgen doordat de zorg wordt overgenomen.’’

De Boer heeft de nodige ervaring opgedaan in een hospice in haar woonplaats Nieuwkoop en in andere bijna-thuis-huizen. Haar eerste kennismaking met Oudewater is positief. Met alle vrijwilligers voert zij de gesprekken en begeleidt hen in het proces van training. Naast de 25 gewone vrijwilligers is er een aantal taak-vrijwilligers voor bijvoorbeeld de boodschappen, koken, bloemen en klusjes in huis.

‘‘Het is vaak een moeilijke keuze om naar een hospice te gaan’’, weet Caroline de Boer. ‘‘Maar ik hoop dat mensen ons weten te vinden en we een uitwijkmogelijkheid kunnen bieden als het thuis te zwaar wordt.’’

Op zaterdag 16 april is iedereen welkom op de open dag van 14.00 tot 17.00 uur. ‘‘Iedereen heeft zin om te gaan draaien.’’ Ze vat het gevoel van de sfeer in het hospice zo samen: ‘‘Het is mijn huis, het is ons huis, maar het is niet ons thuis.’’ Op 18 april gaan ze echt starten. Om in het hospice te mogen verblijven wordt een eigen bijdrage gevraagd (zo mogelijk) en een geldige indicatie voor thuiszorg. Voor alle vragen tel.: 0348-506803 of www.hospiceoudewater.nl.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 30 maart 2016

Geef een antwoord