Verbroedering in donkere coronatijd dankzij sprookjesachtige kerststraat: ‘Het mag een beetje tokkie zijn’

Als er één plaats zich goed leent voor een winterwonderland, dan is het Oudewater. De verkiezing van de mooiste kerststraat van Oudewater toverde de stad met het hoge Anton Pieck-gehalte om tot een sprookjesachtige kerstwereld. De verkiezing zorgt voor verbroedering, gezonde benen en heel, heel veel lichtjes. ,,Het is alsof de wagen van de Postcodeloterij elk moment aan kan komen rijden.”

Alle (trap)gevels en bomen in de historische Kapellestraat in het centrum zijn versierd met lampjes. Een levensgrote opblaassneeuwpop wuift naar de voorbijgangers. Naast de sneeuwpop staat een verlichte kerststal. Door de ramen van een van de verlichte huizen kun je een kerstdorp bewonderen. Als het aan meneer Brunt (93) ligt, wint de Kapellestraat de verkiezing. ,,Alhoewel, ik vind eigenlijk alle straten heel mooi.”

Brunt werd door zijn schoondochter in de auto langs de verlichte straten gereden. ,,Lopend gaat niet meer op mijn leeftijd.” Vroeger pakte Brunt zelf ook uit met kerst. ,,Maar nu ik alleen ben, vind ik dat te veel gedoe. Daarom is het voor mij extra leuk dat onze stad zo mooi versierd is.”
Dat is precies waar de verkiezing, uitgeroepen door de buurtsportcoaches van Oudewater Vitaal, om draait. ,,Kerst vier je samen, juist nu”, vinden zij. Bijna dertig straten schreven zich in voor de ludieke verkiezing.

Al die versierde straten zijn deze week te bewonderen tijdens de ‘kerstvierdaagse’. Drie wandelroutes, Rudolf, Kerstklok en Arreslee, leiden langs de versierde straten.  Inwoners van Oudewater worden uitgenodigd om in duo’s, coronaproof, de routes te wandelen. Op kerstavond verkiest een jury de mooist versierde straat.

Erica Tamerus (41) en Jesse Overbeek (40) wonen aan de Wantslag. Normaal gesproken ontmoeten de bewoners van het buurtje elkaar vooral in de zomer. Maar nu ze meedoen aan de verkiezing, waren ze de afgelopen weekenden samen druk in de weer met  het ophangen van kerstversiering. ,,Het was ontzettend gezellig samen, natuurlijk wel op veilige afstand. Terwijl wij de boel versierden, speelden onze veertien kinderen samen buiten. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht”, vertelt Overbeek.

Het kostte wat tijd voordat alle buren enthousiast waren om mee te doen, maar eenmaal begonnen, weten ze niet van ophouden. Tamerus: ,,We begonnen voorzichtig met lampjes aan de dakrand, maar daarna haalden we steeds meer hysterie naar buiten. Je steekt elkaar gewoon aan.”

Lichtslingers aan de gevels en over muurtjes, in planten en bomen, verlichte kerstherten, kerstmannen en nepsneeuw; hysterisch is het zeker. Het grootste huis uit het blok is helemaal omlijnd met groene lampjes. Vanuit de verte lijkt het alsof een verlichte kerstkaart de straten siert. ,,Het heeft misschien een beetje een tokkie-gehalte, maar dat maakt het juist goed”, vertelt Overbeek met een lach op zijn gezicht.

Meedoen is leuk, winnen nog leuker. Tamerus: ,,We hopen wel dat we gaan winnen natuurlijk!” Wantslag is een kanshebber, maar de strijd om de mooiste straat is niet zomaar gestreden, verwacht ze. ,,De straten Sisal en Manilla zijn heel mooi. Ook de Lijndraaier met alle gekleurde bomen maakt veel kans en natuurlijk de Kapellestraat; die leent zich er perfect voor.”
Toch is het leukst aan de verkiezing de saamhorigheid, vindt Overbeek. ,,Dat is typisch Oudewater: zoveel mensen doen meteen enthousiast mee.”

Dat vindt ook Carola van Duiven (50),  samen met zoon Koen (11) wandelde ze route Rudolf. ,,Ik word er heel erg blij van. Zoveel huizen zijn prachtig versierd, overal zie je lichtjes en versieringen. Tijdens het wandelen kwam ik ook allerlei bekenden tegen, dat is wel heel fijn tijdens deze lockdown. Ja, ik vind het een geweldig initiatief! Misschien hang ik volgend jaar ook extra lichtjes in mijn tuin.”

Bron: Algemeen Dagblad | Woensdag 23 december 2020

 

Geef een antwoord