Vergroting leerplichtbesef door ludieke quiz

Oudewater laat de Dag van de Leerplicht niet ongemerkt passeren. De gemeente wil schooluitval tegengaan en ieder kind een diploma laten halen. Om dit belang te onderstrepen, bezocht leerplichtwethouder Ad de Regt donderdag 17 maart openbare basisschool Goejanverwelle in Hekendorp. Met de kinderen uit de groepen 7 en 8 speelde hij een ludieke quiz, met vragen over de leerplicht.

Als de juf ziek is, mogen kinderen dan thuisblijven? Of deze: je oma is jarig, krijg je dan een dagje vrij van school? Nog eentje: mag je met school stoppen als je 16 jaar bent?

Met deze en andere vragen wil De Regt kinderen bewust maken van het belang van onderwijs. En onder welke omstandigheden zij wel en niet mogen ‘spijbelen’. ,,Het is belangrijk dat wij als gemeente aandacht besteden aan de leerplicht. Onderwijs legt tenslotte de basis voor de verdere toekomst van een leerling in de maatschappij. Het is leuk om op een ontspannen manier kinderen bewust te maken van wat er wel en niet mag,’’ kijkt De Regt terug op zijn ontmoeting met de leerlingen. De Dag van de Leerplicht werd voor de twaalfde opeenvolgende keer gehouden.

Leerplichtambtenaren treden op tegen spijbelaars. Jongeren die veel spijbelen hebben namelijk een veel grotere kans om voortijdig – dus zonder diploma – de school te verlaten. Maar leerplichtambtenaren geven ook advies aan leerlingen, hun ouders of aan scholen en hebben geregeld contact met hulpverleners. In de regio Utrecht Noordwest (De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden) werken leerplichtambtenaren en MBO-opleidingsadviseurs sinds 1 januari 2013 samen in een Regionaal Bureau Leerplicht (RBL). Het RBL is gevestigd in Woerden: www.rblutrechtnoordwest.nl.

Bron: Gemeente Oudewater | 17 maart 2016

Geef een antwoord