Verhoeve: ‘We zijn een topstad’

Tijdens de drukke nieuwjaarsreceptie in het oude stadhuis van Oudewater ging het afgelopen zaterdag om het woord saamhorigheid. Burgemeester Pieter Verhoeve wenste het alle aanwezigen toe. In zijn nieuwjaarstoespraak kwamen de hoogte- en dieptepunten van 2014 aan de orde.

De uitbraak van vogelgriep op 15 november was het meest schokkend en haalde zelfs de wereldpers. Maar Oudewater deed dit, aldus burgemeester Verhoeve, zo goed dat het draaiboek tijdens deze crisis als voorbeeld gebruikt gaat worden elders in ons land.

Tijdens dit dieptepunt vond tevens een hoogtepunt plaats, het bezoek van Koning Willem-Alexander. De opening van het feestjaar 750 jaar stad was met alle daaropvolgende festiviteiten memorabele hoogtepunten.

Een gelegenheidskoortje van zeven vrijwilligers van dit jubileumfeest zong daarop een zelfgeschreven lied op de wijs van ‘Ik wou dat ik jou was’. Een ode aan de vele mensen die de saamhorigheid in Oudewater handen en voeten geven. Vervolgens somde de burgemeester de projecten op die komend jaar met meer of minder ruchtbaarheid over de bestuurstafels zullen schuiven: een zwembad, Westerwal, Lange Linschoten, het platform duurzaamheid en het cultuurpact met de provincie Utrecht. “Zonder al teveel gemiep en gepiep”, wenste Verhoeve openlijk.

Tot slot mocht de stadsdichter (en kersverse oma) José Knuyt een nieuw gedicht voordragen. Daarin werd na alle welluidende grote namen van de stad de gewone man geprezen en de saamhorigheid geroemd. Verhoeve besloot daarop rijmend zijn speech: ‘‘We zijn een topstad, met geen stinkend gat (zoals een soldaat Oudewater in 1672 noemde), maar hopelijk met een fraai zwembad!”

Zenderstreek Montfoort & Oudewater | 6 januari 2015

Geef een antwoord