Verrassende opening expositie bij Tamara Sille

Niet alleen de opening van de tentoonstelling bij SilleKunst in Oudewater was verrassend, maar ook de expositie zelf. Onder anderen waren alle fietsers van Hapsikee, met iedereen die erbij hoort, uitgenodigd, meervoudig Tour-de-France-etappewinnaar Erik Dekker, Jan Mook, met zijn Jans Tour Blondje, veel kunstenaars en kunstliefhebbers, Koert Westerman om de boel aan elkaar te praten en een boeiende ‘pianist’. Het druppelde maandagavond dan ook langzameraan behoorlijk vol in de enorme expositieruimte aan de Goudse Straatweg 8.

En, vanaf het begin af aan, heerste er een gezellige stemming, terwijl er door de bezoekers naar de uiteenlopende kunstwerken werd gekeken: herkennend, zoekend, verbaasd, geanimeerd, beschouwend en natuurlijk ook bewonderend. Anderen stonden bij een scherm te kijken naar een 750-tal (!) foto’s die door Bert van der Horst gemaakt waren tijdens de bekende Hapsikeetocht van Bazel naar Oudewater.

De gele loper

Tamara Sille had de gele loper uitgelegd. Ze vertelde dat een aantal kunstenaars al eerder sportgerelateerd werk hadden gemaakt, terwijl anderen zich er speciaal voor de gelegenheid op gestort hadden. Lars Rietveld had Erik Dekker zo ver weten te krijgen naar Oudewater te komen. Koert Westerman zou Erik Dekker ongetwijfeld het vuur na aan de schenen gelegd hebben over zijn wielerloopbaan, mits hij gekomen was.

Oudewater_SILLE_Westerman_Mook_ 22-6-2015 074 (15)

Zou het kunnen zijn dat één van de bekendere Nederlandse wielrenners de confrontatie niet aandurfde. … Nee , hij had gewoon griep. Maar, zo stelde Westerman, daar worden Oudewaternaren niet chagrijnig van: zolang er wat te drinken is en er een gezellig muziekje klinkt vinden zij het al lang goed.

En die muziek was er. Pianostemmer Onno Hekking liet een piano met ingebouwde monitor zien, zodat het wat gemakkelijker wordt om te spelen zonder dat je al goed noten kunt lezen. Hij vertelde later dat hij het jammer vond dat zo veel goede piano’s, die weliswaar oud waren, maar nog uitstekend functioneerden op de figuurlijke brandstapel belandden en er keyboards van veel mindere kwaliteit voor werden aangeschaft. Het tegenstrijdige is dat eigenlijk iedereen een piano toch eigenlijk wel mooier vindt klinken. Wie weet keert het tij wel weer.

Doping

Oudewater_SILLE_Jan-Mook_ 22-6-2015 074 (25)Voor een hapje en drankje was ook gezorgd. Jan Mook, een Oudewaternaar met een slijterij in Haastrecht, vertelde dat hij voor de meeste aanwezigen de doping verzorgde: een lekker glaasje. Hij bedacht speciaal voor de Tour de France een biertje: Jans Tour Blondje, maar dat loopt zo goed, dat hij praktisch door zijn voorraad heen is. Of ik er dus maar niets over wilde schrijven. Hij heeft nog meer in petto, maar dat komt te zijner tijd wel weer. Heel veel Oudewaternaren weten deze man, ook van de Outlaws, wel te vinden.

Arnold Heemskerk haalde nog een paar memorabele momenten op uit de Bazel-Oudewatertocht van 750 kilometer. Nee, Hapsikee was geen club, gewoon een zootje ongeregeld dat hiervandaan naar bijvoorbeeld Abcoude fietste, daar koffie dronk, en weer terug fietste.

Oudewater_SILLE_Heemskerk_22-6-2015 074 (29)

Naast andere wetenswaardigheden, vertelde Heemskerk, bleek de aankomst met een tiental motoren en een tweetal vliegtuigen bijzonder spectaculair en voor velen emotioneel. Overigens bleken ze voor te lopen op die 750 jaar, want ze hadden maar liefst 800 kilometer gefietst.

En natuurlijk kunst, want daar gaat het over

Tja, en dan was er natuurlijk de kunst. Op de voorkant van de uitnodiging stond ‘Eddy Merkx’, een ‘branderij’ van Marco Goudriaan; zeer zeker indrukwekkend. Maar er is nog veel meer. Bijzonder uiteenlopend werk van bijzonder uiteenlopende kunstenaars, waar onder Susan Ruiter, Jan Braber (een feest van kleuren, gevoelens en emoties), Jan van Diemen met kleurrijk werk, Lydi Ponte, Yvonne Zomerdijk en Ellen van Toor (opvallend materiaalgebruik). Een waar genoegen om eens rond te kijken en misschien, heel misschien, … Heel soms loop je tegen iets op waarvan je denkt: dát vind ik mooi!

De expositie duurt tot het einde van de Tour de France en is een bezoekje meer dan waard: SilleKunst.

 Bron: Oudewater.net | 24 juni 2015

Geef een antwoord