Virtual Reality in vestingstad Oudewater

Wethouder Bas Lont heeft een virtual reality paal (VR) bij het stadskantoor aan de Waardsedijk in gebruik genomen. Met deze vernieuwende VR-ervaring kunt u de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier beleven. Stap in deze toegankelijke tijdmachine en reis mee naar het Oudewater van 1672.
Met uw telefoon gaat u naar de website ohw.nl  of u scant de QR code en volg dan de aanwijzingen! Plaats vervolgens uw telefoon in de VR-bril en u ziet de omgeving van Oudewater in 1672. De illustraties zijn gecombineerd met 360 graden foto’s uit het heden: Het nu en het toen in één.


Wethouder Bas Lont: ‘In 2019 is het Streefbeeld Vestingstad Oudewater vastgesteld. Met deze VR- paal wordt de geschiedenis van Oudewater als vestingstad op een leuke manier toegankelijk.’

De geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Door de polders onder water te zetten werd Holland verdedigd tegen het oprukkende Franse leger. De Goejanverwellesluis was enorm belangrijk bij deze operatie. Water uit de Hollandsche IJssel werd gebruikt om het land tussen de Wierickes onder water te zetten. Ook de polders ten noorden van de Oude Rijn werden vanuit Hekendorp en Gouda onder water gezet. Om de sluis te beschermen werden diverse verdedigingswerken gebouwd.
Zowel Oudewater als Woerden lagen in eerste instantie buiten de waterlinie. Oudewater werd in 1672 bezet door het Franse leger. Zij beroofden de boeren in de omgeving van hun oogst, vee en eigendommen. Na het rampjaar 1672 werd Oudewater versterkt en uitgebouwd als vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie. Het best bewaard is de Grote Gracht aan de oostkant van Oudewater. De Nieuwe Singel begrenst de oostelijke buitengracht. Aan de stadszijde loopt de Lange Burchwal: eens een Middeleeuwse stadsommuring.

VR-palen op meer plekken langs de Waterlinie

U kon de Oude Hollandse Waterlinie al beleven via het ‘waterlinie ommetje’ in Oudewater. Of door de lange afstandswandeling langs de hele linie te lopen. Ook zijn er vorig jaar vaarroutes gemaakt in het gebied. Nu kunt u de waterlinie ook beleven via uw mobiele telefoon. Op meer plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie komen VR-palen te staan. Ieder met een eigen lokaal verhaal. Speciaal voor dit project is een nieuwe VR-paal ontwikkeld. Zij vormen nu samen de VR-Linie. Mede mogelijk gemaakt door provincie Utrecht en Zuid Holland.

Bron: Gemeente Oudewater | Zaterdag 5 juni 2021
Foto: Femke Steenbergen

Geef een antwoord