Volg koning Willem-Alexander door de stad

Op vrijdag 3 juli bezoekt koning Willem-Alexander Oudewater. In dat weekend viert de stad dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het eerste deel van het programma vindt plaats in de Grote of Sint Michaëlskerk. Dat is voor genodigden. Daarna krijgt iedereen de koning te zien.

Lied voor de koning

Na de bijeenkomst in de kerk wandelt de koning naar de Markt. Dat doet hij via de Noorder Kerkstraat en de Wijdstraat. In deze twee straten staan basisschoolkinderen langs de kant met een oranje touw. Op de Visbrug wordt de koning onthaald met een vocale verrassing door de zangers van theatergezelschap Treatief. Zij brengen op het bordes en uit de ramen van het oude stadhuis (1588) een lied ten gehore.

Na onthulling volgt boottocht

Daarna vervolgt de koning zijn weg door de Korte Havenstraat naar de Markt. Na de onthulling van het monument op de hoek van de Markt en Peperstraat, gaat hij aan boord van de Geelbuik. Die vaart door de haven (Havenstraat) naar de Hollandsche IJssel. Ander vaarverkeer is dan niet mogelijk. Vervolgens vaart de boot langs de Noord IJsselkade in de richting van het Arminiusplein.

Napraten in Abrona

Daar stapt de koning uit en gaat te voet naar Hotel-Restaurant Abrona in de Broeckerstraat. In Abrona praat de koning na met een aantal genodigden en betrokkenen bij het bezoek.

Live-uitzending

Kortom, wie de koning wil zien krijgt daar voldoende gelegenheid voor. Geen tijd of gelegenheid om langs de route een plaatsje uit te zoeken, maar toch een indruk willen krijgen? Volg dan thuis voor de buis het koninklijke bezoek. RTV Utrecht, Woerden TV en TV West zenden van 13.50 tot 15.30 uur het bezoek live uit. Op de Markt en bij de kerk komen grote schermen te hangen. Daar kan iedereen het programma in de Grote of Sint Michaëlskerk volgen. Dat geldt ook voor de bewoners van de dienstencentra de Schuylenburcht en de Wulverhorst.

#Koning750

De Stichting Oudewater 750 jaar Stad verslaat het bezoek van de koning met korte berichtjes en foto’s op Facebook, Twitter en Instagram. Op Twitter gebeurt dat met #Koning750. Gebruik dat bij tweets en retweets en wie weet wordt Oudewater op 3 juli wel trending topic.

Vlag in top

Voor koninklijk bezoek aan de stad geldt het zogenaamde vlaggenprotocol. Dat betekent dat op overheidsgebouwen het rood, wit en blauw wappert. Ook inwoners mogen hun vlag uithangen. Dat mag zowel de Nederlandse vlag zijn als de speciale rode vlag van Oudewater 750 jaar Stad.

Feest op de Markt

Direct na het bezoek van de koning is er op de Markt vanaf 15.30 uur volop muziek, straattheater en gezelligheid. Seyl & Treyl, de Compaenen en verschillende straattheateracts zullen op het podium op de Markt en in de straten rondom de Markt acte de presence geven. Het programma duurt tot 22.30 uur. Op de Markt is er wat lekkers te eten en drinken verkrijgbaar met de bekende munten van Stichting Oudewater 750 jaar Stad.

Parkeren op afstand

Wie van buiten de stad met de auto naar Oudewater komt, volgt de aanwijzingsborden en krijgt hulp van verkeersregelaars bij het vinden van een parkeerplaats. Houd rekening met enige loopafstand van de parkeerplaats naar het centrum van de stad. Dat is voor deze gelegenheid helemaal autovrij gemaakt.

 Bron: Gemeente Oudewater | 1 juli 2015

Geef een antwoord