Voorburgse heks vliegt erop uit

“Wie voor heks wordt uitgemaakt is daar niet blij mee, toch bestaan er nu mensen die zichzelf zo noemen en zich bezig houden met de oude natuurreligie en magie. Ik zou die benaming zelf niet kiezen,” vertelt Angelique Schipper en ze legt uit waarom.

Actief in Voorburg als performer, initiator van het Open Podium Jeugd 12+ van Talentenloods en de jaarlijkse Schrijfwedstrijd van het Huygensfestival heeft ze de laatste jaren zich verdiept in de geschiedenis van de heks. Vanaf 11 april treedt zij op in de Heksenwaag in Oudewater.

Het begon 2 jaar geleden. Angelique Schipper schreef een kinderboek over juffrouw Hendriks, die graag het onderwijs wil vernieuwen en eigenlijk een heks is. (Dit boek ligt nu bij de uitgever ter beoordeling). Daarna deed ze een kindervoorstelling op Buitengoed Dorrepaal over een sprookjesheks. Vervolgens maakte ze een cabaretvoorstelling Heks voor volwassenen in het Veur theater (voormalige theater Camuz). Ook trad ze op in Amsterdam en Rotterdam. Prima plekken, maar het kan beter.

“Ik was op zoek naar een plek waar dit onderwerp thuis hoorde.” Toen kwam ze op het idee van Oudewater, waar zich de Heksenwaag bevindt. Vorig jaar nam ze contact op met Walther Kok, de voorzitter van de Heksenwaag. “Het eerste wat hij tegen mij zei, was: heksen bestaan niet.” Door wat hij Angelique vertelde, begon ze zich er nog meer in te verdiepen. Toevallig viert Oudewater dit jaar 750 jaar stadsrechten, dus in dit jubileumjaar paste een voorstelling over het fenomeen Heks perfect. “Het was alsof ik in een warm bad kwam, ik werd er met open armen ontvangen.”

Angelique zocht de historische oorsprong op uit het jaar 1265, de tijd van de middeleeuwen. “Het was de tijd waarin de R.K. kerk machtig werd en iedereen die niet geloofde werd voor ketter uitgemaakt en wie aan magie of aan natuurreligie deed, werd beschuldigd van hekserij. Wie als heks werd veroordeeld, eindigde op de brandstapel. Er ontstond een zondebokmechanisme. De heks werd als veroorzaker gezien van natuurrampen en ziektes die uitbraken,” legt Angelique uit. “De Heksenwaag in Oudewater kreeg een privilege van Keizer Karel V om van hekserij beschuldigde mensen te mogen wegen, want hier werd men wel eerlijk gewogen. Wie hierna gewogen was, kreeg een certificaat met daarop het persoonlijke gewicht vermeld en dit document bood bescherming. Het mooie aan dit thema is dat het nog steeds actueel is. Bedenk maar wie nu als zondebok wordt afgeschilderd. Hoe eerlijk weeg je dit oordeel is de vraag. Het gaat nu ook weer om kwetsbare groepen en een actueel voorbeeld is het pesten op school.”

De kindervoorstelling ‘Antje de Sprookjesheks’ is voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De jeugd- en familievoorstelling ‘750 jaar Heks’ is voor iedereen vanaf 9 jaar. Meer info: www.hoenu.nl regio Utrecht voor speeldata en reserveringen.

Bron: Voorburgse Courant/Leidschendammer | 7 april 2015

Geef een antwoord