Voorlopig geen crisisnoodopvang vluchtelingen in Oudewater

Oudewater gaat in januari geen vluchtelingen opvangen in sporthal De Noort Syde. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft laten weten geen gebruik te maken van het aanbod van Oudewater om gedurende zes dagen maximaal 150 vluchtelingen onderdak te bieden. Het COA beschikt op dit moment over voldoende plaatsen waar opvang voor een jaar of langer mogelijk is.

De mededeling van het COA betekent dat Oudewater haar voorbereidingen op de komst van de vluchtelingen per direct opschort. Onder leiding van burgemeester Pieter Verhoeve bereidde een werkgroep in de achterliggende weken de komst van de vluchtelingen voor. ,,Wij waren goed voorbereid. Gelukkig voor de vluchtelingen komt er een einde aan het gesleep. Overigens kan het COA niet garanderen dat de crisisopvang niet meer nodig is. Dat hangt af van het aantal vluchtelingen dat in 2016 naar Nederland komt. Daarom zijn onze voorbereidingen niet voor niets geweest,’’ zegt Verhoeve. Hij vervolgt: ,,Het is ook hartverwarmend om te zien hoeveel vrijwilligers uit de Oudewaterse gemeenschap hun steentje hebben bijgedragen aan de voorbereidingen.’’

Door de grote toestroom van vluchtelingen, zal de vraag naar sociale huurwoningen komende jaren toenemen. Ook in Oudewater. De prognose van het COA is dat de Lopikerwaardgemeenten (Lopik, Woerden, Oudewater, IJsselstein en Montfoort) samen tot 2018 circa 1.000 statushouders zullen moeten huisvesten. Er zijn in de Lopikerwaardgemeenten momenteel onvoldoende huurwoningen voor de statushouders en de woningzoekenden uit de gemeenten.

De Lopikerwaardgemeenten en woningcorporaties onderzoeken daarom samen de mogelijkheden om extra, tijdelijke woningen te realiseren, zoals noodwoningen voor een periode van vijf tot tien jaar. Daarmee loopt de wachttijd voor reguliere woningzoekenden niet verder op, maar ontstaat er juist meer ruimte op de woningmarkt. De gemeenten en de woningbouwcorporaties werken in de tussentijd aan een oplossing voor het tekort aan sociale huurwoningen in de eigen gemeente. Zodra er voldoende – nieuwe – huurwoningen zijn, verhuizen de statushouders van de noodwoning naar een huurwoning in de gemeente. Binnenkort maken burgemeester en wethouders bekend wat dit voor de woningmarkt in Oudewater betekent.

Bron: Gemeente Oudewater | 4 januari 2016 

Geef een antwoord