Voorronde winnaars Woerdens Dictee bekend

De 27 winnaars van de voorronde van het Groot Woerdens Dictee zijn bekend. Zij mogen meedoen aan het officiële dictee op 16 februari in de Raadzaal van het stadhuis Woerden.

De 27 winnaars van de voorronde van het Groot Woerdens Dictee zijn bekend. De voorronde, gesloten op 31 december 2015, was niet makkelijk en werd minder goed gemaakt dan vorig jaar. De meeste fouten werden gemaakt in zin twee. Het merendeel van de inzenders oordeelde ‘tenslotte’ als juiste spelling, echter in de context van deze zin moet het met een spatie geschreven worden. Verklaring? In deze zin heeft het de betekenis van ‘tot slot’. In de betekenis van welbeschouwd schrijf je het aan elkaar. ‘Word’ in zin drie was een instinker. Het moet met dt gespeld worden; ‘een rijverbod’ is het onderwerp dus is stam+t; ‘je’ is hier meewerkend.

Hoe de voorronde gespeld had moeten worden, is te lezen op www.woerdensdictee.nl.

De winnaars van de voorronde zijn:
Uit Harmelen: Hans van der Spiegel.
Uit Kamerik: E. van Wijngaarden.
Uit Linschoten: Elly Bakker, Hans Dorsman, W.Y. Joosten, Elspeth Vermaas.
Uit Woerden: o.a. Claertje Don, Dirk van Donk, Michelle van der Geest, Dennis van Hattum, Jirrine Hogenaar, A.Th. Hagenaar, Coby van der Horst, Maarten Jacobs, Gerard de Jong, Annemiek van Leeuwen, Martha van de Pol, Kayleigh Schouten, Irma Tichelaar, Jan Voorhagen, Miep van der Wiel
Uit Zegveld: Krijnie van Oostrum, Pascal Schwegler, Sylvia Uittenbogaard.

Alle winnaars doen graag mee aan het officiële ‘Groot Woerdens Dictee’ op dinsdagavond 16 februari in de Raadzaal van het stadhuis in Woerden. De meesten pikken nog wel even de opfriscursus ‘Spelling’ mee die de volksuniversiteit exclusief voor hen organiseert op zaterdag 6 februari in het ID College. Docenten zijn Ineke Grootegoed (voormalig docent NL Kalsbeek College) en Annet v.d. Wouw (docent NL aan het Minkema College).

Naast de voorrondespelers zijn er tien scholieren die deelnemen (de beste spellers uit de hoogste klassen van het Minkema en het Kalsbeek College). Ook acht teams met elk vier deelnemers in de categorieën Muziek, Sport, Kunst & Cultuur, Media, Literatuur, Politiek Woerden, ‘Erkend Talent’ Bodegraven en Verslaggevers Oudewater en ommelanden.

Het dictee met als thema ‘Talenten’ is geschreven door neerlandica Maja Becking. Zij is, samen met Ineke Grootegoed, auteur van de Intertaal spellingwijzer, de Werkwoordenwijzer en de Grammaticawijzer.

Voorlezer op 16 februari is Pieter Verhoeve, burgemeester van Oudewater.
Wie het dictee live wil bijwonen, kan om 19.30 uur plaatsnemen op de publieke tribune in de Raadzaal van het stadhuis (red. : in Woerden).

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 10 januari 2016

Geef een antwoord