Vrijwilligers informatieavond Hospice Oudewater


Opkomst vrijwilligers  informatieavond Hospice Oudewater overweldigend!

Op maandagavond 15 februari liepen er opmerkelijk veel mensen richting de Schuylenburcht. De informatieavond voor potentiële vrijwilligers voor het Hospice Oudewater begon om 20.00 uur. Maar liefst bijna 30 mensen bezochten deze avond.  Deze grote opkomst betekent dan ook dat een hospice in Oudewater leeft en dat dit initiatief gesteund wordt. Drijvende kracht achter het oprichten van het hospice is Dr. Sietze Ypma. Maar op deze avond bleek dat hij een geweldige ondersteuning heeft aan de coördinator van het hospice, die onlangs is aangenomen, Caroline de Boer. Zij is een vrouw die met passie en kennis van zaken over haar vak praat. Op dit moment is zij 20 uur per week in dienst van het hospice.

Oudewater-hospice-15-2-2016 003

Dr. Ypma gaf in het kort weer hoe het nu staat met het hospice. Het hospice wordt gevestigd in de voormalige huisartsenpraktijk van Dr. Dötsch en Rietveld aan de Hekendorperweg. De verbouwing is op dit moment in volle gang. Veel ondernemers uit Oudewater steunen de verbouwing en inrichting door een bijdrage in natura. Naar verwachting zal het hospice eind maart/begin april 2016 operationeel zijn.

Een compleet hospice

Het hospice heeft straks twee compleet ingerichte gastenkamers met een badkamer, een keuken waar gekookt kan worden en een huiskamer. Er is professionele zorg aanwezig en de coördinator en  vrijwilligers nemen de overige taken waar.

Oudewater-hospice-15-2-2016 005

Met de vrijwilligers die zich aanmelden wordt een gesprek gevoerd en er wordt gekeken van welke diensten het hospice gebruik kan maken, maar natuurlijk ook welke werkzaamheden de vrijwilliger te bieden heeft. Want overwegend wordt gedacht aan zorg-vrijwilligers, maar er zijn ook vrijwilligers nodig op ander gebied. Denk daarbij aan ondersteuning voor de administratie, een klusjesman/vrouw, hulp bij het schoonmaken, wassen en strijken, voorlezen, boodschappen doen etc.

Opleiding

Het hospice zorgt ook voor een korte opleiding, die bestaat uit 2 dagdelen theorie en praktische verzorging. Daarnaast is er nog een aanvulling als “terugkom” dagdeel, zodat het totaal van de opleiding op 2,5 dag komt.Onderwerpen zoals hoe je er kunt zijn voor een ander, hoe je het beste iemand uit bed kan helpen, etc.  komen aan de orde. De eerste groep vrijwilligers is inmiddels opgeleid.

Hospice wordt ook wel genoemd een “bijna thuis huis”!

Een hospice is eigenlijk een “bijna thuis huis”. Gasten ervaren het alsof je thuis bent. Soms  zijn er redenen waardoor je niet thuis kunt blijven als je in de laatste levensfase bent gekomen. Een druk gezin met kinderen, alleenstaanden, een ouder, waarvan de kinderen ver weg wonen of kinderen die een drukke baan hebben. En juist in die laatste levensfase is rust en aandacht een belangrijk element. Dat biedt het verblijf in een hospice dan.

Nadere informatie

Oudewater-hospice-15-2-2016 006

Tot slot werd er nog de mogelijkheid gegeven om vragen te stellen. Dr. Ypma en Caroline de Boer gaven zeer nauwgezet antwoord op de vragen die gesteld werden. Wilt u zelf meer informatie? Kijk dan op www.hospiceoudewater.nl of stuur een email met uw vraag naar info@hospiceoudewater.nl

Tekst: Gerdine van de Ven – redactie Oudewater.net | 16 februari 2016
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord