Vrijwilligersuitje Touwmuseum & Ducktrail

Ieder jaar zorgt het Touwmuseum wel voor iets leuks voor al die vrijwilligers die zich inzetten voor dat Touwmuseum. Dit jaar hadden ze wel iets heel bijzonders: een uitstapje via het evenementenbureau Ducktrail met 2CV’s; een bijzondere ervaring die ook nog eens heel gezellig was.

En nu Ducktrail: Ducktrail verzorgt bedrijfs- en familie-uitjes met Lelijke Eenden en Burtons. Ze hebben vaste locaties in de Zaanstreek, de Betuwe en, let op, het Groene Hart. Op verzoek realiseren ze ook een programma op maat; dat noemen ze Mobiele Eendheid. Ze organiseren werkelijk van alles: puzzelritten, bedrijfsuitjes waarin bijvoorbeeld teambuilding centraal staat, familiedagen, picknicktours, ‘expeendities’ en Eendenrallys. En wat je maar wilt en waar je het maar wilt.

Ducktrail & Touwmuseum

Vrijwilligers_Touwmuseum en Ducktrail 005En wat deze twee bindt is dat ritten die Ducktrail in het Groene Hart verzorgt heel vaak een pitstop maken bij het Touwmuseum en dat dergelijke tussenstops over en weer op prijs worden gesteld. Nu mochten de vrijwilligers van het Touwmuseum aan den lijve ondervinden wat dat nu is, zo’n Eendenrally.

Leljke-Eenden_en_Burtons_Touwmuseum en Ducktrail 004Het was echt leuk, die Eendenrally. Na een prettige en ongedwongen ontvangst door Robert Jan van Ducktrail op de locatie in Linschoten, waar iedereen zijn ogen uitkeek – zo veel leuke 2CV’s en Burtons; prachtig! – mochten we op pad.

En toen kropen we, na een uitgebreide instructie, in een, voor sommigen, nostalgische herinneringen oproepende,  zestal Lelijke Eenden. Voor degenen die reden was het wel even wennen.

Even wennen!

Dashbordversnelling, geen synchromesh, geen stuurbekrachtiging, geen rembekrachtiging en – wat mij vaak dwars zat – geen verklikkerlampje van de richtingaanwijzer. Die liet ik nog al eens aanstaan. Hij maakte wel geluid, maar voor mij en mijn medepassagiers ging dat vaak verloren in het geluid dat de motor produceerde.

Uitstapje_Touwmuseum en Ducktrail 019

Maar het was al met al wel een heel leuke, al dan niet nostalgische, ervaring. Over allerlei smalle weggetjes – je moet met zo’n Eend inderdaad niet op de snelweg gaan rijden – door het prachtige Groene Hart rijden. Omdat je je hoofd er goed bij moet houden en je je handen vol hebt aan alle handelingen die je moet verrichten was ik allang blij dat mijn duopassagier (we zaten op één bankje; losse voorstoelen had de Eend niet) af en toe de ruitenwissers aan- en weer uitzette.

2015_Averien_Robert-Jan_Touwmuseum en Ducktrail 041Wij maakten ook een paar tussenstops. Natuurlijk niet bij het Touwmuseum, dat kende iedereen al. Maar als eerste bij Kaasboerderij Cromwijk; een bedrijf dat koeien, schapen en kippen houdt, maar daarnaast druk bezig is met zuivel. Daar wordt 6 dagen per week op een ambachtelijke manier kaas gemaakt en hebben ze ook een winkeltje waarin hun brede assortiment aan kaas te vinden is. Er werd vakkundig uitgelegd hoe kaas wordt gemaakt en wat daar allemaal bij komt kijken. Leuk om te horen en heel erg lekker om te proeven!

Leuke tussenstops

Als tweede bezochten we café De Voorstraat in Kockengen. Een gezellig café waar we onthaald werden met toepasselijke warme chocolademelk . De verwarming in een Eend is niet van die luxe die wij inmiddels gewend zijn en alle deuren staan, terwijl ze goed dicht zijn, toch allemaal wel op een kiertje open, soms zelfs wel een flinke kier. Daar deed onze rondleider, Robert Jan, een leuk quizje met de Touwmuseummensen. Tenslotte reden we in ganzenpas weer terug naar Linschoten. Een geslaagd uitje!

Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Jaap de Wit | 2 december 2015

Geef een antwoord