Wandelconcert tijdens Kamermuziekdagen in Oudewater

Het wandelconcert tijdens de Kamermuziekdagen 2016 in Oudewater met redelijk droog weer. Wel met de kraag omhoog, want het was best fris …

In de Sint Franciscuskerk werden twee stukken ten gehore gebracht tijdens het gratis wandelconcert. Het strijktrio, Jule Hinrichsen (cello), Marit Vliegenthart (viool) en Sophie Groote (altviool), klonk zoals je in een kerk mag verwachten: ingetogen en toch helder. Het 150 man tellend publiek genoot van de prachtige klanken. Met het Allegro, Lento, en Molto Vivace. Het klonk heel ruimtelijk, maar beslist niet met echo en ook zuiver en royaal.

Het eerste stuk was van Gideon Klein dat hij geschreven had in het concentratiekamp Theresienstadt, net voordat hij op transport werd gesteld naar Auschwitz in 1944. Hij heeft het niet meer overleefd en was slechts 26 jaar. Hij kwam om het leven in een kolenmijn in Furstengrube, een buitenkamp van Auschwitz, volgens het boekje wat je bij de ingang kreeg. Het klonk in de kerk een beetje droevig, maar misschien kwam dat ook doordat je bedacht waar hij het stuk geschreven had. Muisstil was het …

Zelfs de camera aanzetten om opnamen te maken werd door een enkeling niet gewaardeerd. Geheel begrijpelijk. Dan maar even wachten tot ze klaar waren met spelen. Zodat ik maar gefilmd heb in plaats van plaatjes geschoten. En dan kunnen de lezers die niet in de gelegenheid waren ook een stukje beluisteren en een indruk krijgen van deze uitvoering. Of nog even de herinnering oproepen aan deze bijzondere muziekmiddag.

Al wandelend ging het naar de Grote Kerk waar op het orgel een tweetal stukken van Johannes Brahms konden worden beluisterd gespeeld door Gerben Mourik. Na dit serieuze werk weer naar buiten en op naar Arco Architecten. Het trio Marit (artistiek leider) Sophie en Jule speelde twee werken van Beethoven.

In een overvolle ruimte was het een geheel andere belevenis. Het spel was onveranderd prachtig, maar de akoestiek wat minder.  Met ruim 80 mensen dicht op elkaar was er echt geen plekje meer vrij, klonk het een stuk minder ruimtelijk en wat dof; de kamermuziek kwam minder uit de verf. Maar, geen probleem, de luisteraars genoten net zo hard. Ook nu was het muisstil. Dhr. Kwakernaak van Arco Architecten vertelde dat hij het tijdens het oefenen van de stukken eerder die middag wel mooier vond klinken.

Zelfs achter in het complex bleef het een lust voor het oor. Ook hier weer met de camera gefilmd. Misschien hoort u het verschil wel bij het afspelen. Na afloop was er een gezellig samenzijn. Met een overheerlijk wijntje. Het was een bijzondere zaterdagmiddag.

Bron: Oudewater.net | 11 november 2016
Tekst, foto’s en film: Bert van der Horst

Geef een antwoord