Waterliniefestival naar Oudewater op Open Monumentendag

In Oudewater is Open Monumentendag eigenlijk een schot voor open doel. Met 166 Rijksmonumenten en 140 gemeentelijke exemplaren is Oudewater het hele jaar één groot openluchtmuseum. Toch krijgt de monumentale taart elk jaar een aantal bijzondere kersen.

Bijzonder dit jaar is het neerstrijken van het Waterliniefestival in Oudewater. De stad maakte in de 17e en 18e eeuw deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie, de drassige verdedigingslinie. In het rampjaar 1672 werden de Fransen hierdoor tegengehouden en bleven de Nederlanden onafhankelijk. Dat wordt gevierd met een carrousel met vertel-, muziek- en danstheater op de Markt.

In de muziektheatervoorstelling BBB – Boeren, burgers en buitenlui – wordt om 13.00 uur een denkbeeldig stadje langs de Waterlinie in het Rampjaar rond 1672 verbeeld. Soldaten staan aan de poort en onderwerpen iedere bezoeker aan een streng onderzoek en vragen de mensen: zijn jullie boeren, burgers of buitenlui? Een show met woord, dans en muziek van Verdi, Bach, de musical Fame en Ramses Shaffy. Deze show wordt gemaakt in samenwerking met Voice Actually en Opera Viva.

Collectief by BY brengt om 13.30 uur een performance waarin dans, muziek en beeldende kunst elkaar ontmoeten. Zij vertellen het verhaal van verleden, heden en toekomst. Deze performance is geïnspireerd op unieke locaties in de vestingsteden.

Het gezelschap Trompetter van de Prins heeft speciaal voor Open Monumentendag een programma gemaakt rond het thema. Met muziek, sages en andere plaatselijke volksverhalen, vertellen zij vanaf 14.00 uur – ter lering ende vermaak – over het leven in 1672.

De Havenstraat wordt met een boekpresentatie om 10.00 uur in het stadhuis en een aparte tentoonstelling in de kelder bijzonder uitgelicht. Sommige bewoners gunnen bezoekers een kijkje in hun domein.

De Hexameter – Oudewaters handwerkcentrum en stoffenwinkel – viert het 25-jarig bestaan met een bijzonder handwerkmarkt om 10.30 uur met demonstraties op de Markt.

En dan biedt Oudewater ook nog de mogelijkheid tot museumbezoek. een orgelconcert, een beiaardconcert, een kunstmarkt met elf exposanten, rondvaart en torenbeklimming. Alle informatie staat op www.cultuur-oudewater.nl onder Open Monumentendag.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 6 september 2017

Geef een antwoord