Waterliniejaar wordt feestelijk geopend met Prinsentocht

Het Waterliniejaar wordt zaterdag 9 april feestelijk geopend met een 90 kilometer lange Prinsentocht langs de Oude Hollandse Waterlinie. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem III bezoekt hoogstpersoonlijk de vestingsteden en laat zich daarbij vergezellen door vestingbouwer Menno van Coehoorn. De prins brengt ook een bezoek aan Oudewater.

De Hofkapel van de Prins speelt liederen uit de tijd van de Waterlinie. Het gezelschap eet onderweg eenvoudige spijzen uit de Gouden Eeuw, zoals roggebrood, haring en spek en drinkt daarbij koffie, bier en Bols likeur. Een hofdame deelt Oud-Hollandse snoepjes uit. In het gezelschap bevinden zich verder een koetsier en palfrenier.

Oudewater_Prins-Willem-III_IMG_0996

De reis wordt gemaakt met een gerieflijke Landauerkoets, getrokken door twee zwarte paarden, die onderweg worden gewisseld. Om 9.00 uur vertrekt de Prins vanaf de Markt in Gorinchem, vanwaar hij via Hoornaar en Noordeloos naar Nieuwpoort afreist. Na het wisselen van de paarden in Schoonhoven vertrekt de Prins naar Oudewater en vervolgens naar Woerden, waar de paarden opnieuw worden gewisseld. Aan het eind van de middag bezoekt de Prins Naarden, Weesp en Muiden, waar hij om 18.00 uur in het Muiderslot wordt ontvangen.

Tijdens zijn tocht zullen de Prins en Van Coehoorn bij de bestuurders van de vestingsteden aandringen op meer onderlinge samenwerking. Ook zullen zij het Oude Hollandse Waterliniepad en het toeristisch bezoek aan de vestingsteden promoten; alle bestuurders krijgen een exemplaar van het recreatieve reisboek In het Spoor van de Prins.

De Prins wordt om 11.30 uur bij het Stadhuis van Schoonhoven ontvangen door wethouder Dilia Blok; het Schoonhovens Zeemanskoor Recht zo die gaat zal voor de Prins het Schoonhovens volkslied ten gehore brengen.

Kapellestraat-Visbrug_Stadhuis_van-Zwol_maart-2014_Oudewater

Om 13.15 uur arriveert de Prins bij het Oude Stadhuis van Oudewater, waar hij welkom wordt geheten door het voltallige College van Burgemeester en Wethouders van Oudewater. Vervolgens wordt een bliksembezoek gebracht aan dressuurstal Liza Janmaat; daar wachten hem een muzikaal onthaal en een time-out voor de paarden.

Om 15.00 uur arriveert de Prins op het Kerkplein in Woerden, waar hij wordt ontvangen door burgemeester Victor Molkenboer van Woerden. Daarna gaat de tocht verder naar onder meer Naarden en Weesp.

De Hofkapel van de Prins bespeelt instrumenten, zoals doedel, viool, fluit, trompet, gitaar en trommel. Verder wordt tweestemmig klaroen gespeeld. Op het programma staan liederen uit de tijd van de Hollandse Waterlinie. Verder zijn er instrumentale stukken te horen, zoals de Prinsenmars.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 7 april 2016
Foto’s: Aad Kuiper

Geef een antwoord