Welke Oranjes gingen Koning Willem-Alexander voor in Oudewater?

Op vrijdag 3 juli komt Koning Willem-Alexander naar Oudewater. Dit ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten. Hij is niet de eerste van het koninklijk huis die naar de stad komt. Vier Oranjes gingen hem voor. Eentje zelfs tegen haar zin.

Wilhelmina van Pruisen (1787)

Wilhemina-van-Pruisen_OudewaterOp 28 juni 1787 vertrok Wilhelmina van Pruisen met de koets van Nijmegen naar Den Haag. De vrouw van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau wilde naar eigen zeggen ‘een einde maken aan de heersende onenigheid in het land’. In de residentie kwam zij echter nooit aan. Zij strandde met haar voertuig in Hekendorp. De patriotten hielden haar tegen. Tegen haar zin verbleef Wilhelmina van Pruisen in de boerderij van Adriaan Leeuwenhoek, de huidige Prinsessenboerderij. De Wilhelminastraat in Hekendorp herinnert nog aan deze doortastende dame die ook staat afgebeeld op een bekende schoolplaat.

Koningin Juliana (1952)

Koningin-Juliana_OudewaterKoningin Juliana – de grootmoeder van Koning Willem-Alexander – bracht al eens een bezoek aan Oudewater. Dat was op 18 juli 1952. Toen opende de toenmalige vorstin museum De Heksenwaag. En uiteraard liet zij zich wegen. De redactie van weekblad De IJsselbode trachtte destijds nog het gewicht van de Koningin te achterhalen, maar de waagmeester beriep zich op zijn zwijgplicht. Saillant detail is dat de Koningin het waaggeld persoonlijk betaalde. Met een muntstuk van 10 cent. Uiteraard met daarop haar eigen beeltenis.

Prinses Beatrix (1972)

Prinses-Beatrix_OudewaterOok de moeder van Koning Willem-Alexander – prinses Beatrix – deed in het verleden de IJsselstad aan. Op 23 augustus 1972 legde zij een werkbezoek af. Samen met haar echtgenoot prins Claus. Burgemeester Mooyman ontving het koninklijke gezelschap in het stadhuis. Daarna leidde hij het echtpaar rond door het centrum. Daar probeerde de massaal opgekomen Oudewaterse bevolking een glimp op te vangen van prinses Beatrix en prins Claus. En – uiteraard – trad prinses Beatrix in de voetsporen van haar moeder door een bezoek te brengen aan de Heksenwaag.

Prins Constantijn (2012)

Prins-Constantijn_OudewaterNet als zijn grootmoeder en moeder klopte prins Constantijn aan bij De Heksenwaag. Dat was op 17 maart 2012. Niet om zich te laten wegen, maar om de handen uit de mouwen te steken. De prins hielp namelijk mee aan een grote voorjaarsschoonmaak van het museum. Dat gebeurde in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. Ook andere leden van de koninklijke familie zetten zich jaarlijks bij NL Doet in om te poetsen, verven of op te ruimen.

Bron: Gemeente Oudewater | 25 juni 2015

One thought on “Welke Oranjes gingen Koning Willem-Alexander voor in Oudewater?”

  1. Walther Kok zegt:

    Vergeet kroonprins Willem (zoon van koning Willem III) niet die volgens Van Zijll (pag. 314) midden 19e eeuw de Heksenwaag in Oudewater heeft bezocht (samen met zijn goeverneur Jhr de Casembroot) en zich ook heeft laten wegen!

Geef een antwoord