Winterwonderland in Oudewater

Radio Ooievaarsnest OudewaterDonderdagavond ging Winterwonderland van start met Radio Ooievaarsnest. De belangstelling was behoorlijk groot en met het zoeken naar de juiste frequentie door wethouder Ad de Regt namen de uitzendingen van deze tijdelijk omroep een aanvang. Een mooie studio trouwens waaraan o.a. (alweer) Jan van Dam en Jan Snel hun steentje hebben bijgedragen. Na me nog een tijdje op de markt te hebben verpoosd met een lekker glaasje glühwein kon ik thuis gewoon doorgaan met luisteren naar Radio Ooievaarsnest; heerlijk.

De vrijdag was voor de vrijwilligers van Oudewater die overal een gezellige sfeer zouden gaan creëren, behoorlijk nat en koud met een vervelende harde wind om het te complementeren, terwijl ze ook donderdag al hard hadden gewerkt om het eerste deel voor het publiek aantrekkelijk te maken. Ondanks die minder prettige omstandigheden was de sfeer bijzonder gezellig. Met allerlei materiaal, o.a. van Jan van der Vlist en carnavalsvereniging De Blaauwbaadjes, werd de stad aangekleed. Er viel duidelijk een enorme saamhorigheid onder vrijwilligers en bezoekers waar te nemen. En terwijl elders kerstmarkten werden afgelast verliet in Oudewater alleen de ooievaar heel even zijn nest om er vrij spoedig weer op terug te keren. De chaletjes werden geplaatst en leuk versierd en aan het eind van de middag bemand door de plaatselijk horeca en de HEMA verkocht er natuurlijk de bekende rookworst. De Kapellestraat, Vismarkt en Korte Havenstraat waren inmiddels vakkundig van versieringen voorzien. Toen Winterwonderland, het tweede grote evenement van ‘Oudewater 750 jaar Stad’ om vijf uur begon, moest de regen zich korte tijd later gewonnen geven en begon het gezellig druk te worden en dat bleef het de hele avond.

Kaarsjesavond

kaarsjesavond 2014 OudewaterGelukkig was het voor de ‘Vrienden van Oudewater’, die de traditionele kaarsjesavond organiseerde, en de deelnemers aan de tocht ook droog. Beetje koud, dat wel, maar dat kon de pret niet drukken. Trommelaars onder leiding van Nico van Asdonk gingen aan de toch altijd weer indrukwekkende lampionoptocht vooraf. Op de markt vertelde Chantal Quak heel betrokken het kerstverhaal en dit werd weer op waardige wijze afgesloten met kerstliederen gezongen door een gelegenheidskoor onder leiding van Monique van der Hoogen. Uiteraard werden de lichtjes in de boom ontstoken na een aftelrondje waar de hele markt aan deelnam.

Kinderen konden aan diverse activiteiten deelnemen waarbij Luca, één van een vijftal maatschappelijk stagiairs, het bakken van broodjes voor haar rekening nam en er natuurlijk geknutseld kon worden.

Heel Oudewater bakt

Voor ‘Heel Oudewater bakt’ werden maar liefst 18 taarten ingeleverd, de één nog aantrekkelijker dan de ander. De jury, bestaande uit Jeroen Valstar (Stijnman) en John Treur hadden een lastige opdracht op zich genomen, maar tenslotte zijn dat de professionals en brachten ze een mooi rijtje van winnaars. Op één eindigde Mirka Kraan, op twee Marloes Boetekees en op drie Petra Brouwer. Toen de drie taarten geveild werden bleken ze maar liefst samen € 150,= voor de goede doelen op te leveren, waar in ieder geval de ouders van één van de baksters, heb ik me laten vertellen, een aardige bijdrage aan leverden. De anderen taarten zouden zaterdag verkocht gaan worden en halverwege die middag begreep ik dat bijna alle taarten verkocht waren.

Schaatsbaan

De bezoekers hadden het druk op de avond van die vrijdag de 12e december, want het volgende programmaonderdeel kondigde zich al weer aan: de opening van de schaatsbaan door de voorzitter van ‘Oudewater 750 jaar Stad’, Michel van der Laan, in het bijzijn van de nu al bijna regionale knuffel Ropey. Het werd er druk met zwierende en draaiende schaatsers en schaatssters in kledij van vroeger jaren. Het is er volgens insiders druk gebleven. Behalve schaatsen kon je er ook heerlijk poffertjes en pannenkoeken eten en een lekker drankje drinken. In de kerk zelf was er uiteraard de traditionele kerstmarkt waar het ook druk en sfeervol was. Iemand vertelde me later dat ze hier pas een jaar woonde, maar zich al helemaal thuis voelde en Oudewater een bijzonder prettige en gezellige stad vond en nu weer zo’n enorm leuke avond had.

Gezellig druk

WWL2014 OudewaterZoals gezegd bleef het de hele avond gezellig druk en de volgende morgen werd alles in gereedheid gebracht voor de arrenslee waarin je je met de enige echte Kerstman kon laten fotograferen en het paard met wagen, waarin je een rondje Oudewater kon maken. En ze waren er en er werd gebruik van gemaakt; nauwelijks bij te benen.
Santa swings OudewaterEn dan de optredens van Mr. and Mrs. Santa Claus of Santa Swings met buikorgel en een wat betreft haar stem formidabele zangeres die anders wel jazzy nummers zingt. Dat was goed te horen, want zij bracht de kerstnummers met een elegante en aanstekelijk swing.

Knutselen Oudewater
In de Leeuweringerstraat konden allerlei, voor kinderen aantrekkelijke spelletjes, worden gedaan waarbij, heel leuk, een eland en een pinguïn een rol mochten spelen. Het was – ik weet dat ik het wel erg vaak schrijf, maar het was zo en ik weet geen betere omschrijving – overal gezellig druk. Het zag er overal geweldig Levenede kerststal Oudewateruit. Vlakbij stond de prachtige levende kerststal.

Maarten Overbeek van Radio Ooievaarsnest vertelde me dat ze op weg waren naar een heel leuk bedrag en dat de radio merkbaar goed beluisterd werd. Hij was dik tevreden. Ondanks het slechte weer, vertelde hij, waren de kaarten Radio Ooievaarsnest Oudewatermet nummers voor de Oudewaterse top 750 blijven binnenkomen. Toen ik zelf mijn kaart inleverde kwamen er toevallig twee meisjes aan die met wat ‘zwart werk’ op 5 december maar liefst €200 hadden opgehaald, waarop een welgemeend applaus weerklonk. De sfeer zat er de hele dag weer goed in.

Om de goede doelen te steunen verkocht ‘Onderling Sterk’ lekkere broodjes, zag ik iemand met ballonnen van de ‘De Zonnebloem’. Weer elders werd nog hard geknutseld, werd nog weer een glaasje glühwein verkocht en liepen ook de ‘proeverijtjes’ als warme broodjes (nou, ja, u weet wel wat ik bedoel) over de toonbank.

Tout Oudewater was uitgelopen om dit mee te maken. Ik zag het complete burgemeestersgezin, diverse ondernemers, wethouders, weinig artiesten van Treatief (maar die hadden een repetitiedag), Johan Derksen, die eigenlijk niet zo erg van dergelijke gelegenheden houdt, sporters en nog veel meer mensen die dit evenement niet wilden missen.

Veel ondernemers

Juwelier Adriaan Reijersen vertelde over de enorme landelijke belangstelling die hij naar aanleiding van het ontwerp van zijn horloge kreeg. Van de drie modellen was er al één geheel uitverkocht en ook de andere modellen lopen zeer goed. Hij vertelde dat je je eigen individuele nummer kon kiezen en dat degenen die een horloge hadden besteld nu al vast een klokje meekregen voor op het bureau en dat ze in februari een kluissleutel zou worden toegestuurd. Die kluissleutel zal op één van de dagen rond de verjaardag van de stad gebruikt kunnen worden om op het stadhuis een privékluisje te openen om daar je eigen nieuwe horloge uit te halen. Met recht een trotse Reijersen.

Margo Stekelenburg had het niet zo druk, maar wilde laten zien dat je niet alles kant-en-klaar hoeft te kopen, maar dat iets zelf maken op veel verschillenden manieren voldoening kan geven. En ongetwijfeld zal het tij wat dat betreft vast wel weer eens keren. Nog veel meer ondernemers van binnen en buiten Oudewater gaven acte de présence; heel mooi! Ik kan ze niet allemaal noemen, maar wel fijn dat ze er waren.

Schaatsbaan Oudewater

Het was druk op en de schaatsbaan. Daar trof ik Michel van der Laan, voorzitter van ‘Oudewater 750 jaar Stad’. Hij trof het geheel in één woord samen: ”SUPER”. De schaatsliefhebbers boffen; de schaatsbaan blijft nog wel even open. IJsmeester Hans Spanenburg toonde zich ook zeer tevreden: ”Alle vrijwilligers hebben ondanks de regen hard gewerkt om dit op tijd klaar te hebben en het bleef nog leuk ook. En als je die drukte ziet, met al die kinderen; schitterend!”

Allerlei acties voor de goede doelen

Rond vier uur vond de radiobingo plaats. Alle 750 kaarten waren al vrij snel verkocht, vertelde José Burger. Ondanks de regen bleef het behoorlijk druk op de markt. Ook deden er mensen thuis voor de radio mee. Op de markt met een lekker hapje of drankje luisterden de spelers naar Edwin Tollenaar als bingomeester en werd door Dennis Boele aan de allesbepalende ballenbak gedraaid. Na nummertje 45 volgden er nog heel wat. Een aantal mensen moest het zonder prijs doen, maar zij hadden wel weer de goede doelen gesteund. Dat moet ook voldoening geven. Anderen hadden een mooie prijs verdiend, waarvan ik later, terwijl ik alvast wat opschrijf, via de radio getuige van mag zijn.

Ook van de loterij kon ik via de radio genieten. Echt goed opgelet had ik niet, want weer terug op de markt bleek er ook een livestream verbinding te zijn geweest. Kennelijk wisten velen dat wel, want er was maar liefst 1200 keer van de live beelden uit de studio van Radio Ooievaarsnest gebruik gemaakt. Dit laatste vertelde Harold Broekhuizen van diezelfde radio. Daarna ging hij over naar het bekendmaken van het eindsaldo dat in tweeëneenhalve dag uitsluitend door particulieren was opgehaald voor de goede doelen: ‘De Parel van Oudewater’, ‘Onderling Sterk’ en ‘De Zonnebloem’. De vertegenwoordigers van die goede doelen, Astrid Snel, Marian van Zwieten en Rob de Jong, werden naast de studio uitgenodigd en verhelderden kort hun doelen. Een sonore stem kondigde met de zin: ”Voor Oudewater door Oudewater” een filmpje aan waarin toen al een samenvatting van Winterwonderland te zien viel; met onder in beeld een steeds maar oplopende tellerstand. De ooievaar die al dagen aan het Arminiushuis hing kwam statig naar beneden wieken en eenmaal beneden werd het eindbedrag bekend gemaakt. Maar liefst € 6.478,92 werd er in totaal opgehaald. Een cheque van € 2.159,64 werd aan de vertegenwoordigers van de goede doelen overhandigd en werd één van de laatste nummers van radio Ooievaarsnest aangekondigd. En eindigde voor het publiek weer een grootst evenement van ‘Oudewater 750 jaar Stad’. Chapeau!

TOP 750 op Radio Midland FM

Later, thuis, miste ik radio Ooievaarsnest meteen al, maar ik ga wel vaker naar Midland FM luisteren; lijkt me een goed voornemen. Zeker nu de Top 750 er aan komt.

Eén van de tientallen vrijwilligers vatte het kort voor me samen: “Er zijn vandaag ook weer mensen uit heel Nederland; waar een klein stadje groots in kan zijn”. En weer deden vrijwilligers veel werk: catering, commissieleden WWL, productie en veiligheid, bouwploeg, radio Midland FM, merchandise, fotografen, Ropey, bestuursleden en iedereen die ik vergeet te noemen.

Geweldig weer!

En, o ja, voor ik het vergeet: Queen met Bohemian Rhapsody in de Oudewaterse Top 750 in 2014 op nummer 1.

Redactie Oudewater.net | 13 december 2014
Foto’s: Wil van der Heiden en Aad Kuiper

2 thoughts on “Winterwonderland in Oudewater”

  1. Rob De Jong zegt:

    Weer een mooi verslag

  2. Connie zegt:

    Super leuk verslag. Voor en door Oudewater, en zo was/is het!

Geef een antwoord