Zaterdagmiddagconcerten in Grote Kerk in Oudewater

Terwijl we zaterdag 9 juli konden worden getrakteerd op een concert van Jaap Eilander volgde op 16 juli het blokfluitensemble Flutamuze en start zaterdag 23 juli de concerttournee van de jonge en ambitieuze pianist Wouter Harbers. Een mooi initiatief dat, wat de bezoekers betreft, best een vervolg mag krijgen.

Jaap Eilander speelde werken van onder andere Chopin en Schubert. De ruimte voor het publiek was nagenoeg vol en je kon een speld horen vallen als het even stil was. Eilander speelde niet alleen gedreven, maar lardeerde zijn spel met leuke anekdotes over verschillende muziekstukken.

2016-07-09_Jaap-Eilander_Grote-kerk_Oudewater_IMG_1143Zo vertelde hij een aardig verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de Regendruppelprelude op Mallorca; met een bezoek aan dat eiland, met dat meestal heerlijke weer zou de wat zwakke Schubert ongetwijfeld wat kunnen aansterken. Maar toevallig was het in de tijd dat hij er verbleef regelmatig behoorlijk regenachtig weer; en als je dat weet, hoor je het terug in de muziek.

Oudewater_Grote-kerk_Tim-de-Wijs_Open Hoed concerten 16-7-2016 014Het concert van het zes mensen tellende blokfluitensemble Flutamuze, dat een week later plaatsvond, begon met de suite van oud-Nederlandse melodieën uit 1600/1700 bewerkt door Tim de Wijs.

Zelf speelde hij basblokfluit waar het typische donkere en zware geluid uit voortkwam.

Flutamuze bestaat, als ze volledig zijn, uit Wil, Anica en Tim De Wijs, Hanneke Schelkoord, Jan en Ans Huizinga en Anne Dekker. Soms kan het door de locatie of afwezigheid van personen iets anders uitvallen, maar dan nog steeds linkt het als prachtige middeleeuwse renaissance- en barokmuziek in de oren.

Oudewater_Flutamuze_Grote-kerk_Open Hoed concerten 16-7-2016 021Allerlei instrumenten die je zelden hoort werden afwisselend bespeeld door deze zeer getalenteerde groep. Zo zag én hoorde het genietende publiek diverse blokfluiten, Nyckelharpa, viool, klavecimbel, viola da gamba theorbe en viola da gamba vihuela voorbijkomen. Flutamuze liet werken horen van onder meer James Hook. Maar ook de wat modernere muziek van Spencer Williams ‘Basin Street Blues’ bewerkt door Howard Gannaway en Tim De Wijs was een lust voor het oor.

Oudewater_Grote-Kerk_concert-Flutamuze_Open Hoed concerten 16-7-2016 019 (2)Het klonk prachtig in de Grote of Sint Michaelskerk. Het was ook muisstil in de pauzes van de stukken buiten licht geschuifel van schoenen en ingehouden gekuch.

Het publiek genoot van de prachtige klanken van dit bijzondere team van specialisten. Het uur dat er gespeeld werd, was veel te kort. De klanken bleven nog lang hangen toen schrijver dezes huiswaarts keerde, natuurlijk na een donatie in de hoed die in de kerk op verschillende plaatsen gereed stond. Een zaterdagmiddag die niet snel vergeten zal worden.

Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt en het concert hebben gemist. Google Flutamuze en luister eens naar muziekfragmenten van deze groep. Het brengt ongetwijfeld rust in de soms drukke tijden.Wouter-Harbers_Vleugel_Oudewater

Zaterdag 23 juli volgt dan nog Wouter Habers.
Hij maakte een vlog – zijn eerste – over het voorbereiden van zijn concert in de Grote Kerk. Een lust om naar te kijken en luisteren.

 Tekst en foto’s: Bert van der Horst en Aad Kuiper | 22 juli 2016

Geef een antwoord