Zwemmen kan weer; Ons Statenbad is open

Buiten is het 8 graden, in het water bijna 27. “Dit voelt aan als een warme zwoele zomer avond”,  aldus Fred van Schaik, één  van de vele mensen die het onderste uit de kan  haalt om een binnen- én buitenbad te realiseren. Wethouder Walther Kok had de eer om het zwembad , helemaal klaar voor een nieuwe seizoen, voor geopend  te verklaren.

Vol vuur vertelt  Van Schaik dat de verkoop van de zwemabonnementen met 100% is gestegen nu al zo’n 631 stuks en dat zo vroeg in het seizoen, dat, o.a. in verband met deze deze coronatijd, zo’n  4 weken naar voren is gehaald .

Bewegen is belangrijk

Dit is expres gedaan om de mensen de gelegenheid te geven iets anders te kunnen doen dan wandelen.  In de coronatijd is bewegen meer dan belangrijk. Er staan op de website van droogzwemmen 3 prachtige filmpjes over zwemmen in een binnenbad. Gemaakt met bekende Oudewaternaren op school en in het verzorgingshuis.

Opening zwembad

Wethouder Walther Kok had de eer om het zwembad  klaar voor een nieuw seizoen te openen.

Zelf is hij een verwoed zwemmer die minimaal twee keer per week het water opzoekt. De vrijwilligers van Ons Statenbad – Zwembad Oudewater hebben weer hun uiterste best gedaan dit mogelijk te maken. Het geheel ziet er dan ook weet tiptop en verzorgd uit.

Met het warmste water in een buitenbad van Nederland moet het dan ook voor iedereen een feest zijn om te gaan zwemmen. Bewegen wordt door de wethouder dan ook zeer aangemoedigd, zeker in de coronatijd.

Diploma’s!!!

Na de openingsceremonie was het de tijd om de zwemdiploma’s uit te reiken.

De jongens en meisjes kregen naast het felbegeerde diploma een medaille en een zak snoep uitgereikt. Voor het A-diploma zijn ze wel 1½ jaar bezig en voor diploma B zo’n maand of vier en in deze tijd is dat soms best lastig.
Natuurlijk was iedereen geslaagd en blij. Daarna was het woord aan de voorzitter, Pim van Baaren.

Hij vertelde vol trots dat er geïnvesteerd was in een nieuw afdekzeil van wel 1½ cm dik. Na de sluiting van het bad gaat dit over het water heen zodat er veel warmte behouden blijft: ” Dit gaat natuurlijk mee naar het nieuwe zwembad waar we hopelijk binnenkort mee kunnen starten.”

Nog snellere opwarming

Ook is men aan het uitzoeken welke zonnepanelen men zal kunnen gebruiken in de toekomst: “De laatste vinding is dat het water door de panelen gaat lopen voor een nog snellere opwarming. Men is daar druk doende mee. Een heel uitzoekerij, maar iets dat we graag doen.”  De kinderen gingen snel weer naar binnen om zich om te kleden want de oostenwind waaide flink over de natte lijfjes.

De moeders liepen er vol trots achteraan. Mijn zwembroek ligt nog in het mandje onder de warme sokken. Wie weet!!

Tekst en foto’s van onze speciale verslaggever: Bert van der Horst zaterdag 3 april 2021

One thought on “Zwemmen kan weer; Ons Statenbad is open”

  1. Wil de Vries zegt:

    De mooiste promotie voor ons Statenbad..

Geef een antwoord