NOSTALGIE en dan … vervolg

Door: Editha v.d. Bergh-Hörmann

Was hetgeen ik in NOSTALGIE heb geschreven,
reeds één ‘mijlpaal’ in mijn 85 jarige leven,
gisteren 16/3 is er 1 bijgekomen:
mij werd een radio-interview afgenomen!
Wil de Vries had een kwartier tijd voor mij,
maar….DAT was natuurlijk snel voorbij.
De ‘hoofdvraag’ ging over de Oudewaterse
Radio Distributie Onderneming : O.R.D.O.,
die mijn vader in de 30’er-40’er jaren beheerde
en DAT ZAT ZO:

In één kamer in ons huis aan de wand was een grote schakelkast,
wat een ontvangst- en verzendcentrale was, en op het dak stond een mast. (voor zender Lopik)
De ‘ethergolven’ straalden daarheen via grote lantaarnpalen met porseleinen kopjes,
en in de huiskamer draaiden de mensen voor het geluid aan de luidspreker-knopjes!
De klanten huurden een luidspreker thuis
en ontvingen zo Hilversum 1 en 2 aan huis!
Soms werd de huur aan de deur betaald,
soms ook door mijn vader bij hen opgehaald..
een verzoekplaatje aanvragen kon ook eens per week,
zodat Pa wel een disk-jockey leek 🙂

Wil vroeg ook naar welke school ik was gegaan
en ik vertelde, dat ik de MULO bij de Nonnen had gedaan,
ook in steno en typen gaven ze in het klooster les,
zodoende slaagde ik als secretaresse.
Mijn eerste baantje was bij Cor de Lange,
directeur van sigarenfabriek ‘Terminus’ op de Lange Burchwal .
(als ik vertel lijk ik wel een ‘spraakwaterval’)

Het kwartier was voorbij
en Wil wist nog lang niet alles van mij:
Bijvoorbeeld dat ik mijn eerste vriendje ontmoette tijdens de lichtweek (1948)
toen alle inwoners verkleed waren en ik plotseling in de ogen van een ‘Prins’ keek !
Een lieve romantische knul, die mij daarna steeds van mijn werk naar huis bracht,
óók wandelden we soms een rondje langs de gracht.
Jan Montijn was zijn oudere broer: de kunstschilder;
onze ‘verkering’ duurde niet lang, omdat we heel veel ‘verschilden’,
Jupiter bleek homo te zijn,
maar de vriendschap met hem was tóch wel heel fijn!
Ach er komen ZO VEEL herinneringen ‘naar boven’
en DIT willen jullie vast niet geloven:
Door Jos Brink heb ik hem in1984 in ‘Madame Arthur’ in Amsterdam als La Michel terug gezien!
Ja, ja deze Oudewaterse Editha heeft een heel ‘bewogen leven’ achter de rug!

Allemaal de groetjes!!!
en een pootje van Pansjo

8 thoughts on “NOSTALGIE en dan … vervolg”

 1. Maria zegt:

  Noemde jij hem Jupiter,(ik woonde op het Rode Zand) maar wij noemden hem altijd Juup. Jupiter was misschien zijn Zondagse naam!!

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Ja hoor Jupiter noemde ik hem, dus je kende hem . Mag ik vragen wat jouw achternaam ( meisjesnaam) is , ken je mij “persoonlijk” van vroeger en ik jou? Hoe oud ben je? Kan me niet zo gauw ene Maria herinneren. Ging je ook naar de Openbare Lagere School ? Wel véél vragen in 1 x , maar ik vind een reactie n.l. wel leuk . Op die allereerste vraag over dat geld voor fiets/step huren reageerde je niet meer. Ik vroeg toen of die “bok” die jullie betaalden misschien ook een 4 duitstuk genoemd werd, maar weet je wellicht niet.

 2. Wil de Vries zegt:

  Hoi Editha, ik heb zeker van ons gesprek genoten, en hoop je in de toekomst weer eens te mogen ontmoeten..
  heel veel groetjes van Wil Midland FM

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Wil, Ja, ik vond het ook heel interessant , eigenlijk beloofde je mij om me te mailen, zodat ik jouw email-adres zou krijgen, want het mijne had jij al via Aad. Ik was n.l. benieuwd of er nog luisteraars gereageerd hadden , maar dat zal dan wellicht niet, anders had je het wel laten weten ( denk ik) Wat de toekomst brengt? Eigenlijk zou ik deze zomer weer eens een bezoekje aan Oudewater willen brengen en dan misschien enkele mensen ontmoeten, die HIER op het blog ook reacties hebben geplaatst??? Afwachten groetjes aan jou en HEN allemaal!!!

 3. Charlotte van den Bergh zegt:

  Heel leuk Ma, om je zo modern op een blog bezig te zien en je herinneringen te lezen!
  Liefs Charlotte

 4. Joop de Korte zegt:

  Hee leuk om de oude verhalen te lezen Ook ik heb op de Openbare Lagere School gezeten in de zelfde klas als Juup M ik woon nu in Duitsland

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Joop de Korte, die naam ( de Korte) komt me wel bekend voor, maar bij navraag aan mijn zus, die een klas lager zat dan ik, maar jij en Juup zaten dan nog eentje lager blijkbaar , kennen wij ene Joop niet. Maar tóch leuk hoor, dat jij in Duitsland ook mijn blog gelezen hebt. Ik heb nog wel wat familie in Duitsland, van mijn moeders kant, de jongere generatie dan wel te verstaan, maar die kennen mij niet eens.
   Groetjes, Editha

 5. Martijn van Dijk zegt:

  En alweer een leuk gedicht, heerlijk om te lezen. Ik vind het schitterend dat je op de radio bent geweest Editha, dat je nog maar lang hier terug mag komen.
  groetjes Martijn

Geef een antwoord