Bekende Oudewaternaren

Bekende Oudewaternaren uit de wetenschap

Binnen de wereld van de wetenschap is Rudolph Snel van Royen, een wiskundige uit het begin van de 17e eeuw een zeer beroemd hoogleraar aan onder andere de universiteiten van Marburg en later Leiden geworden.

Jacobus van Wijk Roelandszoon, een geograaf uit de 18e eeuw, gaf al op zeer jonge leeftijd les in Oudewater zelf en ontwikkelde een handige atlas.

Hendrikus Albertus Lorentz, uit het begin van de negentiende eeuw, gaf aan een tweetal expedities naar Nederlands Nieuw-Guinea leiding. Hij schreef over deze expedities fraaie boeken.

Bekende Oudewaternaren uit de politiek en godsdienst

Jacobus Arminius was een voorman van de remonstranten aan het begin van de 17e eeuw. Zijn onenigheid met Gomarus ten tijden van de Tachtigjarige Oorlog heeft heel wat grote gevolgen gehad.

Bekende Oudewaternaren uit de kunst

Gerard David (1460-1523) was een uit Oudewater afkomstige kunstschilder die bij de Vlaamse Primitieven gerekend wordt.
Voor meer informatie raadpleeg ook de website van Stichting Gerard David

Herman de Man heeft als schrijver (1898-1946) heel wat boeken op zijn naam staan. Eén van de allerbekendste boeken van zijn hand is het later verfilmde ‘Het Wassende Water’.

Bekende Oudewaternaren uit het heden

Uit de kunst

Na een tumultueus begin van zijn leven wordt Jan Montyn (1924 – 2015) als beeldend kunstenaar bijzonder bekend.
Montyn had een zeer bewogen leven. Met een dubieus oorlogsverleden leerde hij bij kunstschilder Anton Heijboer etsen. Hij paste die techniek toe in diverse landen in Zuidoost Azië die hij daarna bezocht, werd een gewaardeerd kunstenaar en  exposeerde in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten. Daarnaast zette hij zich actief in voor humanitaire hulpverlening, waarbij hij zich het lot van weeskinderen uit oorlogsgebieden aantrok en die vaak een nieuw thuis wist te bezorgen.

In deze lijst mag, ook als beeldend kunstenaar, John Spek (1950) niet ontbreken.

Ook Abraham Blankers is beeldend kunstenaar in Oudewater. Hij is in 1948 in Montfoort geboren en volgde verschillende opleidingen die gingen over tekenen, schilderen en uiteenlopende richtingen binnen het grafische vak. Hij woont en werkt in Oudewater.
Inmiddels nam hij al aan meer dan honderd exposities deel in zowel binnen- als buitenland. Zijn werken werden aangekocht door particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Hoewel olieverfschilderijen en aquarellen het grootste deel van zijn oeuvre in beslag neemt komt zijn werk ook voor op boeken, posters, platenhoezen en cd’s.

Uit de journalistiek

Eén van de bekendste oud-Oudewaternaren is Johan Derksen: sportjournalist en bekend bluesliefhebber.

Koert Westerman is als sportjournalist voor sportliefhebbers geen onbekende. Maar ook is als vrijwilliger in Oudewater zeer actief. Gevraagd en ongevraagd geeft hij regelmatig zijn mening over Oudewaterse aangelegenheden via Facebook.

Uit de sport

Daar valt wel meer over te vertellen. Bekende namen als Donny de Groot, Cindy Vergeer en Hanneke van Leusden komen vanuit Oudewater naar voren.  En sinds enige tijd staat ook Diede de Groot volop in de belangstelling. En er komen er steeds meer bij: Stan van Vliet, Guido van Moorselaar, …

Lees meer …

Uit de politiek

Politiek bekend is Gert Koffeman, politicus van het CDA.
Geert (Gert) Koffeman is een voormalig Nederlandse politicus in de Tweede Kamer namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Van 1 september 1984 tot september 1998 was Koffeman voorzitter van de Algemene Christelijke Politiebond. Vanaf 2009 is hij lid van de gemeenteraad van de Gemeente Oudewater en fractievoorzitter CDA.

Uit de showbiz

Dennis de Groot is ook een bekende Oudewaternaar en wel op het gebied van acteren en zingen. Hij speelde in de tv-serie ‘Hallo K3’ de gastrol van Thijs. In 2012 bereikte hij de halve finale in het televisieprogramma ‘Op zoek naar Zorro’ en werd uiteindelijk 4e. Tijdens de finale van het RTL4 programma ‘Ik Miss Nederland’ trad hij samen met Jeroen Dekkers op. Hij was zanger bij ‘The Jukeboxboys’ en dan kennen we hem ook nog uit de musicals ‘Tovenaar van Oz’, ‘Poortwachter’ en ‘Warhorse’.

Hij heeft lesgeven altijd heel leuk gevonden en daarom is hij na zijn middelbare school naar  de pabo gegaan. Maar hij was daarnaast ook altijd met theater bezig. ‘Op zoek naar Zorro’ heeft zijn leven compleet veranderd, laat hij weten: “Van docent naar musicalacteur.  Lesgeven was heel leuk, maar het theater maakte me helemaal gelukkig.” Na verschillende producties geeft hij sinds 2015 les bij Mirakel in Gouda: ” Ik merkte dat dit eigenlijk een perfecte combinatie is: lesgeven en bezig zijn met theater!” Overigens heeft Mirakel sinds begin 2018 een afdeling in Oudewater die geleid wordt door niemand minder dan Dennis de Groot.

Uit de muziek

Natuurlijk speelde ook muziek nog niet eens zo lang geleden in Oudewater al een belangrijke rol. In de zestiger en zeventiger jaren werd Oudewater een soort bluesrockbastion met verschillende bandjes. Maar er is meer…

Daarnaast was er destijds ook het fenomeen Anneke Konings die met Lovers, bye, bye tot boven in de tipparade wist te komen en ons land vertegenwoordigde op het Songfestival van Knokke (waar bijvoorbeeld ook Willeke Alberti, Rob de Nijs, Liesbeth List, maar ook Julio Iglesias, Roger Witthaker, Reinhard Mey en Udo Jürgens aan deelnamen) en verschillende keren op televisie kwam. Lees meer…