Oudewater en muziek

Oudewaterse bandjes van weleer en nu

Yac Yac 5, de beat-brengende bouwvakkers zoals ze destijds genoemd werden, en The Outlaws waren de oudste bandjes die in de roerige jaren zestig het nieuwe geluid lieten horen. En niet zo heel veel later waren daar opeens The Storks, dat als eerste nummer ‘The House of the Rising Sun’ alleen op het gehoor verbluffend goed wist na te spelen, maar wel tot diep in de zeventiger jaren tot een in heel Nederland redelijk bekende band wist uit te groeien. En dan had je ook nog groep Walhalla en Clean Foot Clan met allemaal bekende nummers uit die tijd, een top 40 bandje dat nummers van de Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, maar ook van de Q65 en de Golden Earrings (toen nog met een s!) bracht.

Weer andere Oudewaterse bandjes ontstonden nog iets later, zoals de rockband Satyr, die als Wishbone-Ashtributeband lange tijd aan de weg timmerde. Windfall speelt nog steeds. Vroeger, als Windfall 77 vooral ‘cross over’ van onder andere countryrock en bluegrass. Op dit moment hebben ze een avondvullend repertoire met songs uit de jaren ’60, ’70 en ’80 van de Beatles, Hollies, Pointer Sisters, Status Quo, Creedence Clearwater Revival, Eagles en heel veel andere hits uit vroeger jaren.

The Oldtimers

Enkele leden uit de bandjes van weleer hebben in 2005 The Oldtimers opgericht. Zelf schrijven ze: ”Wanneer je The Oldtimers hoort en ziet spelen, zal je ongetwijfeld onder de indruk raken van het plezier waarmee deze krasse knarren muziek maken.” Ze spelen muziek van o.a. Neil Young, Crosby/Stills/Nash, Bob Dylan, de Beatles, Rolling Stones, Byrds en Creedence Clearwater Revival.

Anneke Konings

Anneke Konings is volgens een aantal kenners van popmuziek één van de betere zangeressen die ons land kent; “één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse popmuziek”, noemt Erwin Zijleman haar in ‘De Krenten uit de POP‘. Sandra de Haan dicht de Oudewaterse folkzangeres in ‘Zode 5300‘ een krachtige, zuivere stem toe en ze vindt dat Anneke Konings absoluut niet misstaat tussen Melanie en Shocking Blue om maar een paar grootheden te noemen.

Anneke Konings (Andeane, Anna Konings) maakte begin zeventiger jaren een aantal singeltjes en LP’s , won de bekendste televisie-talentenjacht in die jaren (Rodeo) met haar zelfgeschreven liedje ‘De Heilige Auto’, en kwam o.a. meerdere keren in het televisieprogramma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys, maar na een geweldige start en een aantal bijzonder goede opnamen, volgens verschillende kenners, bleef een blijvende erkenning uit. Haar eerste liedjes waren in het Nederlands (De heilige auto, Eenzaamheid, 1971), later ging ze over op Engelstalige nummers (Feelings, album,1972). Naast De Heilige Auto was haar meest bekende nummer Lovers, bye, bye (single 1972). Met dit nummer, voor haar geschreven door Don Rosenbaum, deed ze mee aan het songfestival in Knokke.

Anneke_Konings_Oudewater

Sandra de Haan spreekt er (in een recensie naar aanleiding van een heruitgave van vroegere muziek van Anneke Konings; Feelings & Fairytales) haar verbazing over uit dat ze destijds met ‘een mix van folk, rock, psychedelica, nederbeat en pop’ van zo’n opvallende hoog niveau niet omarmd werd door een breed publiek. In 1975 kwam er weer een Nederlandstalig album uit: Tussen zon en maan. Ondanks de bijzondere kwaliteit van zowel tekst, compositie, als uitvoering bleef de doorbraak naar een groot publiek uit. Na 1975 maakte zij nog wel een LP met de Goudse Popgroep Dandylion waar zij mee door Nederland toerde.

Finesse

Na het dodelijk verkeersongeluk in 1991 van haar zoon Wojtus richtte ze in 2001, samen met Paul Warmerdam, Finesse op; een organisatie om anderen te ondersteunen bij verlies en rouw. Gezamenlijk ook schreven ze UitZicht, gedichten over de dood in ons leven, speciaal voor kinderen, ouders en leerkrachten in het basisonderwijs. In 2002 verscheen in dit kader de ontroerende cd ‘Wojtus’, met als ondertitel: liedjes van dood, hoop en liefde. De liedjes van deze cd worden inmiddels veel gebruikt bij uitvaarten, psychotherapiepraktijken en andere hulpverlenende organisaties.

Feelings & Fairytales

Maar nog even terug naar de muziek die Anneke Konings in de jaren zeventig zo bekend maakte, want in 2010 was daar opeens het al eerder genoemde Feelings & Fairytales, “een compilatie zonder zwakke punten die hopelijk een broodnodige herwaardering van het talent van Anneke Konings inluidt”, aldus Matthijs Linnemann in het gezaghebbende muziektijdschrift OOR.

Tegenwoordig heeft Anna een muziekpraktijk voor gitaar- en zangles waar ze met veel enthousiasme haar leerlingen de kneepjes van het vak bijbrengt en wat ze ongetwijfeld nog lang zal willen blijven doen, want muziek is haar lust en haar leven.

Anna_Konings_Oudewater
Foto: Bert van der Horst

Wie de Oudewaterse zangeres niet (meer) kent zou bij een (hernieuwde) kennismaking wel eens een grote verrassing kunnen ervaren met een herbeleving van/of kennismaking met de typische muziek uit de ‘hippietijd’ door een bijzondere getalenteerde plaatsgenote.

Bronnen: De krenten uit de pop, Zone 5300, OOR