Oudewater en sport

Ook uit Oudewater komt een groepje sporters, weliswaar uit geheel verschillende disciplines, maar ze zijn wel doorgedrongen in de hoogste segmenten van de sport in Nederland.

Diede de Groot was zeven jaar toen zij door Gerard van Leusden in aanraking kwam met rolstoeltennis.
Op haar eerste (internationale) ITF-toernooi ging zij meteen met de titel haar huis, zowel in het enkel- als in het dubbelspel. In 2010 won zij het enkelspel op het ITF Junior Camp Nieuwegein in Nieuwegein (Nederland). In 2011 won zij deze titel nog een keer maar dan in Mechelen (België). Het jaar daarop, in 2012, won zij het enkelspel op het Memorial Jens Vanherck in Sint-Katelijne-Waver (België), zowel bij de junioren als bij de volwassenen.

Diede de Groot en burgemeester Danny de Vries

In 2021 veroverde ze goud op alle Grand Slam wedstrijden rolstoeltennis en op de Paralympische spelen in Tokio.
ze werd hiervoor gehuldigd in Oudewater.
En wie meer wil lezen over de carrière van Diede de Groot kan terecht op de Wikipediapagina over haar  of op haar eigen website: Diede de Groot

Uit de voetbalwereld kennen we Donny de Groot die voor veel Nederlandse en buitenlandse clubs voetbalde.

Cindy Vergeer is weliswaar geen Oudewaterse, maar … ze was acht jaar toen met schaatsen begon bij schaatsvereniging SVO in Oudewater. Na vier jaar jeugdschaatsen behaalde ze op elfjarige leeftijd het hoogste schaatsdiploma, waarna ze in de selectie van SVO kwam. Nu schaatst ze in de topdivisie van de dames.

Hanneke van Leusden: topvolleybalster uit Oudewater

Hanneke van Leusden begon haar bijzonder grillige sportcarrière bij de badmintonclub BCO. Als 15-jarige wilde ze al snel wat anders en koos voor volleybal: voetbal was wel erg koud in een groot deel van het seizoen. Uiteraard begon ze bij Jupiter en kort daarna wilden ze haar heel graag bij Thornax hebben; een 2e divisieclub in Woerden. Als 19-jarige werd ze gescout door VVC in Vught, toen de 3e club van Nederland. Daar werd ze opgemerkt door Peter Murphy, toenmalig coach van het Nederlandse vrouwenteam. Meetrainen voor de Olympische Spelen in Barcelona, maar dat ging minder dan gedacht. Alles was wel heel snel gegaan. Haar studie en omgaan met vrienden stonden haar in de weg voor alleen maar volleyballen. Via diverse omwegen, volleyballen in Sliedrecht en Ommen (trainer Pierre Mathieu) kwam ze in Weert terecht en vond werk als fysiotherapeut in Duitsland.
Maar haar vreemde volleybalcarrière was nog niet afgelopen. Het belangrijkste moest nog komen.

In Weert was ze inmiddels in het 2e gaan spelen maar bij de play offs kreeg ze een basisplaats in het 1e team van Weert. Met dat team werd ze in 2000 landskampioen en bekerwinnaar.
Het volgende competitiejaar zag de Italiaanse trainer van het Nederlandse team, Angelo Frigioni, haar spelen en nodigde haar uit om mee te trainen. Als enige speelster (inmiddels 29 jaar) met een fulltimebaan heeft ze 5 maanden onbetaald verlof van haar werkgever gehad en speelde in dat jaar maar liefst 28 interlands.

Hanneke-van-Leusden_OudewaterNa in 2003 nog een jaar in België bij Tamara Lummen gespeeld te hebben, 3e plaats in de competitie, is ze meer gaan kiezen voor verdere ontwikkeling in haar werk. Ze is inmiddels afgestudeerd ostheopaat en heeft in de afgelopen jaren nog veel gevolleybald bij Peelpush in Meijel. Nu op 43 jarige leeftijd traint ze nog steeds mee en valt nog wel eens in. Daarnaast verzorgt ze de krachttraining bij het 1e team van Peelpush en is ze de fysiotherapeut.