De stadsvlag van Oudewater

Oudewater heeft een prachtige stadsvlag. Het vierblad in de vlag stamt al uit het oudste gemeentewapen van Oudewater, rond de 13e eeuw! Het wordt als uniek beschouwd dat een kenmerk uit die periode nog steeds gebruikt wordt als stadsvlag.

Het vierblad van de stadsvlag van Oudewater

Het meest opvallende deel van de stadsvlag van Oudewater, het vierblad, is op deze website in het hoofdmenu te zien, direct links met het bewegen van de muis over de trefwoorden. Dat vierblad symboliseert de vier stadskwartieren waarin Oudewater oorspronkelijk was verdeeld: het Grommiger, Wijdstrater, Leeuweringer- en Kapeller-Vierendeel. Het beeldde de gemeenschap tussen de vier stadskwartieren uit. De banen met de welvingen stellen de Hollandsche IJssel en de naam Oudewater voor.

De stadsvlag van Oudewater in het stadsgezicht

Op hoogtijdagen in Oudewater, zoals het Heksenfestijn, de Havendagen, de Herfstfair en Open Monumentendag wordt de kenmerkende Oudewaterse vlag steeds vaker gezien in het straatbeeld. Dat geldt ook voor zomerse dagen en in weekenden, wanneer veel toeristen en dagjesmensen Oudewater aandoen per boot of op de fiets. De stadsvlag is te verkrijgen via deze website.