‘Oudewater 750 jaar Stad’; de première

Door: Aad Kuiper

Wat een fantastische start van dit feestjaar in Oudewater; door Oudewaternaren van Oudewaternaren en voor Oudewaternaren. Over elk onderdeel van die start valt wel een heel verhaal te schrijven, maar ik zal me moeten beperken tot de hoofdzaken. En, nee, ik noem geen namen, want dan zou ik alle ruim 150 vrijwilligers moeten noemen die meewerkten, zou ik alle sponsoren moeten noemen die dit mogelijk maakten, zou ik alle anderen die hun steentje bijdroegen moeten noemen en zou ik tenslotte alle duizenden bezoekers moeten noemen die dit openingsfeest bezochten. Natuurlijk weet ik dat er ook wel eens iets misging, maar wat wil je met zo’n enorme organisatie en heel veel mensen die vrijwillig een taak op zich namen die ze nog nooit uitgevoerd hadden. Het is een kniesoor die daar nu nog aandacht aan schenkt en ik beperk me tot de loftrompetten.

Waar een klein stadje groot in kan zijn

Afgelopen vrijdag en zaterdag, 10 en 11 oktober 2014, zagen we waar een klein stadje groot in kan zijn, met de aftrap van de festiviteiten rond het feestjaar. Natuurlijk weet iedereen dat zoiets niet uit de lucht komt vallen, maar als je je werkelijk realiseert dat hier jaren werk aan vooraf is gegaan, dat het overleggen en doen steeds intensiever werd, dat steeds meer mensen werden ingeschakeld, en dat die echt heel hard en lang gewerkt hebben, dat heel veel sponsoren een bijdrage hebben geleverd en dat heel veel, echt heel veel mensen op vrijdag en zaterdag hebben genoten van alles wat aan ze werd gepresenteerd … dan word je daar wel even stil van. En realiseer je je dat het inderdaad door Oudewaternaren, van Oudewaternaren en voor Oudewaternaren was.

Historische personages overhandigen leskisten

Oudewater_750_jaar_Stad_Historische_figurenAlles begon met een zestal historische figuren die een min of meer belangrijke rol speelden in geschiedenis van Oudewater of er uit afkomstig waren. Zo troffen we Wilhelmina van Pruisen – te paard – op de Goejanverwelleschool in Hekendorp en Graaf Floris V op de Mariaschool. De Jozefschool en Klavertje Vier werden bezocht door de schilders Albert van Ouwater en Gerard David, beiden vergezeld van hun echtgenotes. Op de Immanuelschool maakte Jacoba van Beieren haar opwachting, terwijl De Schakels Gijsbert van der Lee mocht verwelkomen. Zo, de kop was er af, de leskisten waren overhandigd. Maar wat een werk was er aan voorafgegaan, je kunt het nauwelijks bevatten.

750

Kinderen_vormen_750_tijdens_opening_Oudewater_750_jaar_StadAan het begin van die vrijdagmiddag vertrokken de leerlingen van alle basisscholen in grote herrie-optochten naar de sportvelden. Op het grote veld van voetbalvereniging UNIO verzamelden zich 1000 (duizend!) kinderen voor een foto in de cijfers 750; tenslotte hebben de kinderen de toekomst, ook in Oudewater. Zwaaiend met kleppers en petjes werden ze op het veld gegroepeerd. Een drone die vervolgens over de kinderen heen vloog, heeft alle jonge geelbuiken op een prachtige prent vastgelegd.

Het was een Nacht, die je alleen in Oudewater ziet

Nacht_van_de_Geschiedenis_in_OudewaterOndertussen werd er van alles in gereedheid gebracht voor ‘De Nacht van de Geschiedenis’, door de Vrienden van Oudewater weer schitterend verzorgd en aangevuld met nog meer interessante, boeiende en ook vermakelijke tafereeltjes. Ingeleefd gespeeld zodat de geschiedenis voor velen echt tot leven kwam, terwijl anderen konden genieten van exquise maaltijd in ‘De Grote Tent’ op het parkeerterrein bij de voetbalvelden. Een andere vorm van vermaak, maar van beide werd genoten.

De opening

Hendrik_van_Vianden_tijdens_openingsshow_Oudewater_750_jaar_StadEn toen was het tijd voor het hoofdprogramma. Op een drijvend podium van dertig meter breed met meters lange pontons aan weerszijden, videoschermen daarboven en een enorme batterij aan verlichting en enorme serie versterkers en speakerboxen. Meer dan een week hard en lang werken door heel veel vrijwilligers en ingehuurde vaklui, van eten en drinken voorzien door een cateringploeg. Er is al langer daarvoor veel, heel veel geoefend en gerepeteerd door toneelspelers, muzikanten, degenen die licht en geluid verzorgden en vast nog wel meer. Hosts en anderen stonden klaar om alles in goede banen te leiden. En het liep, als een trein. Na de officiële openingstoespraken kwam Hendrik van Vianden de stadsrechten nogmaals overhandigen. Hoogtepunten en dieptepunten van Oudewater, grootse en aardige gebeurtenissen werden in vogelvlucht aan de toeschouwers voorgeschoteld. Steeds weer een ‘o-ja-gevoel’ oproepend en een frons of een glimlach. Een bijzonder onderdeel vormde het indringende lied, dat speciaal voor deze gelegenheid werd geschreven en gecomponeerd en heel mooi ten gehore werd gebracht. Circle_Percussion _tijdens_openingsshow_Oudewater_750_jaar_StadToen volgde het muzikale deel. Eerst met een indrukwekkende slagwerksessie van Circle Percussion, waaraan in de slotact ook veel Oudewaternaren deelnamen. En vervolgens een serie DJ’s, die opzwepende muziek draaiden en aangevuld werd met zang en dans. Het slotakkoord rond het podium bestond uit een zeer fraai vuurwerk en waterfonteinenspektakel. Op YouTube inmiddels al wat filmpjes te zien voor degenen die het gemist hebben of het nogmaals willen zien.

De afterparty

Windfall_tijdens_openingsshow_Oudewater_750_jaar_StadWindfall, een van oorsprong Oudewaterse band, die alle publiek in ‘de Grote Tent’ door het brede repertoire en de hoge kwaliteit van het begin tot het einde wist te boeien. En tenslotte indringende dance; een andere stijl, maar niet minder spannend. Het zevenkoppige monster was verslagen. Er was niet één kop af; er waren er wel zeven af en allemaal even keurig. Dat was dag één.

De Oude Ambachtenmarkt

Publiek_tijdens_Oude_Ambachtenmarkt_Oudewater_750 jaar_StadMeer dan honderdvijftig oude ambachten werden in het centrum van Oudewater uitgebeeld. De een nog mooier dan de ander. Je kwam ogen en oren tekort. Regelmatig zag je fraai toneelspel en mooie dansen, hoorde je een shantykoor of Oudhollandse liedjes op zo’n professionele wijze gebracht dat je naar meer verlangde. Maar er viel nog zo veel te zien en te bewonderen en te beluisteren en te genieten. Burgemeester_met_gezin_tijdens_Oude_Ambachtenmarkt_Oudewater_750_jaar_StadIedereen heeft volgens mij genoten. De schenkers, de uitvoerenden en de kijkers en heel vaak hadden mensen dubbelrollen of nog meer. Volgend jaar weer stuit op praktische bezwaren; dat wordt te veel van het goede, maar mij lijkt dat we geen vijftig jaar hoeven wachten om, iets dergelijks, misschien iets minder groot, voor Oudewaternaren door Oudewaternaren van Oudewaternaren te organiseren. Ik wil er dan wel weer een stukje over schrijven.

2 thoughts on “‘Oudewater 750 jaar Stad’; de première”

 1. Carla de Goeij zegt:

  Wat een prachtig geschreven stuk. Allemaal waar, een ieder heeft genoten van het erg mooi, gezellig en creatief weekend.
  Wat een saamhorigheid.

 2. Henny & Reina Toussaint zegt:

  Helder en duidelijk geschreven en goed verwoord wat er allemaal door die vele vrijwilligers al gedaan is om zo’n feest nu al te laten slagen.

  Wij mochten de opening meemaken en hebben daarvan genoten.

  Het bewijs was daar, dat zo’n ‘kleine’ stad heel ‘groot’ kan zijn.

  Wij wensen al die ‘Oudewaternaren’ een heel mooi feestjaar toe….!!

Geef een antwoord