Oudewater 750 jaar Stad: een stad met een geschiedenis, een heden en een toekomst

Door: Michel van der Laan

Oudewater zelf bestaat al veel langer dan 750 jaar heb ik me laten vertellen. Er woonden hier meer dan 1200 jaar geleden al mensen, maar waarschijnlijk  kwamen er al duizenden jaren eerder mensen in deze omgeving langs om knollen of bessen te zoeken, of een konijn of visje te vangen. In die tijden waren mensen vooral bezig om letterlijk aan de kost te komen en dat viel vast niet altijd mee.

Al eeuwen lang een komen en gaan van mensen

Al die eeuwen woonden er in deze buurt ook nog niet zo veel mensen als nu. Inmiddels zijn dat er al bijna 10.000 op een oppervlakte van zo’n 40 km2. Van sommige Oudewaternaren woonden hier al verre voorouders, maar anderen daarentegen wonen hier pas vrij kort. Dat komen en gaan heeft door alle eeuwen heen plaats gevonden. Heel vaak kwam dat doordat mensen werk vonden in Oudewater of er juist even weinig werk was. Zo heeft bijvoorbeeld de fabricage van touw heel wat mensen naar Oudewater doen verhuizen.

Oudewater: een tolerante stad

Maar niet altijd lokte alleen een bron van inkomsten, maar soms ook de vrijheid. Van de mensen die naar Oudewater kwamen om zich te laten wegen zijn er ook wel wat in deze tolerante stad blijven wonen. Ook toen er na de Tachtigjarige oorlog een verschil moest worden gemaakt tussen katholieken en protestanten werd daar in Oudewater niet zo streng mee omgegaan. Als we het met elkaar maar prettig hebben en ieder in zijn waarde laten, is het goed wonen in Oudewater. Overigens geldt dat gelukkig ook in de plaatsen die inmiddels bij Oudewater zijn gaan horen: Hekendorp en Papekop. En niet te vergeten alle buurtschappen die Oudewater inmiddels rijk is: Diemerbroek, Goejanverwelle, Hoenkoop, Lange Linschoten, Ruigeweide, Snelrewaard, Tappersheul, Vliet en Willeskop.

Een geliefde stad

Zelf woon ik al weer ruim 42 jaar met veel plezier in Oudewater. Ik ben getrouwd met een echte geelbuik en onze beide kinderen zijn dat ook. Van heel veel anderen begrijp ik dat ze voor geen goud uit Oudewater weg willen. En ik kan me dat voorstellen. Een prachtig plaatsje met heel veel vriendelijke mensen en voldoende mogelijkheden om je er prettig te voelen; niet te klein, maar ook niet te groot. Een plaats met één van de mooiste historische kernen die ik ken, maar ook heel veel uiteenlopende verenigingen, dicht bij allerlei grote en middelgrote steden, maar ook in het centrum van het rustgevende Groene Hart. Door het internationale karakter van mijn werk kom ik op heel veel verschillende mooie plekjes op de wereld, maar het blijft toch altijd heel fijn thuiskomen in Oudewater. Kortom: een prima plaats om te wonen. En dat doe ik dan ook.

En een prima plaats ook om feest te vieren. En daar is nu wel een heel bijzondere aanleiding voor. Oudewater heeft in 1265 uit handen van Hendrik van Vianden stadsrechten gekregen. Er zijn wel een paar plaatsen die eerder stadsrechten kregen, maar we liepen hier duidelijk voor op alle plaatsen hier in de omgeving. Onze “voorouders” deden het zo slecht nog niet. Vanaf oktober 2014 gaan we vieren dat deze gebeurtenis 750 jaar geleden heeft plaats gevonden. Groot feest dus!

Een groots feest in Oudewater

Oudewater_750_jaar_stad_mascotteEen echt groots feest. Een jaar lang vol festiviteiten. Voor Oudewaternaren en door Oudewaternaren en iedereen die Oudewater een warm hart toedraagt. Voor echt alle Oudewaternaren: kinderen, jongeren, ouderen, muziekliefhebbers, toneelliefhebbers, danceliefhebbers, leden van alle verenigingen, scholieren, voor mensen die van een lekker hapje en drankje houden, voor mensen die van geschiedenis houden, voor mensen die zich graag laten vermaken en voor mensen die anderen graag vermaken. Kortom: voor iedereen. Iedere Oudewaternaar valt vast in meerdere categorieën, dus is er voor veel mensen genoeg te beleven. Samen met de broodnodige hulp van zo’n 150 vrijwilligers, zo’n beetje alle stichtingen en verenigingen die Oudewater rijk is, alle Oudewaternaren die daar zin in hebben, inwoners en ondernemers wordt dit een jaar met prachtige evenementen. Voor onszelf en iedereen die graag mee wil doen.

Ik ben dan ook blij en trots dat ik voorzitter mag zijn van de Stichting Oudewater 750 jaar Stad.

Een mooie toekomst

Maar ook na dit feest blijft Oudewater natuurlijk nog steeds een prachtige stad, maar dan één die ongetwijfeld kan terugkijken op een mooie viering van 750 jaar stadsrechten. En nog steeds een stad vol met prettige mensen die elkaar wat gunnen: mensen die iets voor elkaar over hebben. Mensen die toeristen graag de weg wijzen naar alles waar zij zelf iedere dag van kunnen genieten. De weg wijzen naar alle historische straatjes, mooie pandjes en leuke winkels die Oudewater rijk is. En natuurlijk vol trots wijzen op de Heksenwaag en het Touwmuseum. Tenslotte is Oudewater een stad die altijd blijft binden en boeien.

Website Oudewater 750 jaar Stad

Voor alle informatie over dit jubileumjaar verwijs ik jullie graag naar onze website: www.oudewater750jaar.nl.

One thought on “Oudewater 750 jaar Stad: een stad met een geschiedenis, een heden en een toekomst”

 1. Pim van Baaren zegt:

  Op de dag van de start van ons jubileumjaar lees ik alle activiteiten en gedeelde inspanningen toch ook weer met trots.

  Zelf als geboren en getogen Oudewaternaar, geelbuik, geniet hier enorm van.

  Ik wens de voorzitter en zijn gehele ondersteunende team een fantastisch jubileumjaar toe en kom zeker en zoveel mogelijk de feestelijkheden meebeleven.

  In Oudewater kan wat wij willen, uniek dus.

  Veel plezier

  Pim van Baaren

Geef een antwoord