Studententijd in de stad, of in een gat?

Door: Sanne Eijkelestam

Mijn gehele twintigjarige leven woon ik al hier in Oudewater. Als kind was dit gewoon zo en vond ik het prima, maar vanaf het moment dat ik de capaciteit had om zelf conclusies te trekken vond ik het helemaal niets hier en wilde graag naar Utrecht. Ik wilde dichterbij school wonen, dichterbij de meeste van mijn vrienden, in de grote stad. Daarbij zal het ook wel iets met imago te maken hebben, want het is niet ‘’cool’’ om op school te vertellen dat ik hier in Oudewater woon. Daarbij was mijn mening standaard het tegenovergestelde dan die van mijn ouders, en die vonden het heerlijk hier. Tot slot was ik op zoek naar een bepaalde vrijheid die ik hier niet voelde. Als voorbeeld: hier in het ‘’dorp’’ kon ik niet eens stiekem een sigaretje opsteken, want iedereen kent elkaar en dan zal het wel weer bij mijn ouders uitkomen, en zo werkte het met alles.

Nu, een tijdje later, moet ik toch heel stiekem aan mezelf toegeven dat ik het hier niet zo verschrikkelijk vind. Dit komt mede door het feit dat ik aardig ontpubert ben, en door het feit dat ik een tijdje bezig ben geweest met zoeken naar een kamer. Om tussen vijftien mensen zo leuk mogelijk te doen om kans te maken op een kamer van 6m2 voor minimaal €500,- vond ik ook niet alles. Mede hierdoor ben ik de charme van Oudewater gaan inzien. Is het niet een beetje een mini-Utrecht met het water en de oude panden? Het heeft toch echt wel wat gezelligs en er hangt een prettige sfeer. Ja, ik heb het best naar mijn zin hier. Ondanks dat wil ik op den duur nog wel naar Utrecht: het grootste deel van mijn vriendengroep woont er (in de omgeving) en de grote stad blijft nu eenmaal lokken. Iets wat niet heel vreemd is op mijn leeftijd en ook wel past bij mijn studiekeuze journalistiek: de grootste dingen gebeuren in de grote stad. Maar tot de tijd dat het moment daar is (ik ben nu niet op zoek) vind ik het wel best hier.

De weg die ik waarschijnlijk zou afleggen is niet uitzonderlijk: heel veel studenten vertrekken tijdens hun studie naar de stad om daar van het studentenleven te gaan genieten. Niet veel mensen die vragen naar hun beweegredenen: het wordt als vrij vanzelfsprekend gezien. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die dat niet doen: ze zijn hier geboren, willen hier hun studententijd afmaken en ook daarna hier blijven wonen. Ik ben benieuwd naar de redenen en ervaringen daarachter en vroeg het aan Marcel van Bemmel.

Marcel_van_Bemmel_OudewaterMarcel (21) is geboren en opgegroeid in Oudewater. Hij is net afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam waar hij Aviation Engineering gestudeerd heeft, een technische luchtvaart georiënteerde opleiding. Momenteel is hij op zoek naar een baan, en als hij deze gevonden heeft wil hij wel eens gaan uitkijken naar een plekje voor hem zelf.

‘’Mijn vader denkt dat ik tot mijn veertigste thuis blijf wonen, maar dat ben ik niet van plan. Als ik eenmaal een baan heb wil ik wel op mezelf. Het liefst hier in Oudewater, want ik ben hier opgegroeid, heb mijn vriendenkring hier en mijn familie woont hier ook in de omgeving. Het is hier een kleine, hechte gemeenschap en dat vind ik prettig. Ik zou alleen ergens anders gaan wonen als ik een baan vind die hier te ver weg ligt. In een grote stad aarden lijkt me overigens wel lastig, om helemaal uit het niets te beginnen. Een leuke uitdaging zou het wel zijn, maar het heeft zeker mijn voorkeur om hier te blijven wonen. Ik heb hier ook wel mijn dingen. Zo ga ik ongeveer drie keer per week naar voetballen, bij OVS. Hier voetbal ik zelf maar ik doe ook vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld achter de bar. Verder heb ik een grote interesse voor geschiedenis en zit ik dan ook bij de geschiedkundige vereniging Oudewater. Hier gaan we zo nu en dan wat leuks doen, in de trant van geschiedenis. Ik ben wel praktisch de enige jongere daar, het zijn wel vooral ouderen die daar op af komen. De mensen die qua leeftijdscategorie naar Tante Pietje gaan, zeg maar. Daar ga ik dan weer niet heen; ik kom graag in Café de Kater. Daar komen toch de meeste jongeren.’’

Ondanks het feit dat Marcel het hier erg naar zijn zin heeft, zit er nog wel een kleine kanttekening aan zijn verhaal.

‘’Soms heb ik in mijn studietijd wel het gevoel dat ik wat heb gemist. Dan hoorde ik van studiegenoten regelmatig dat ze weer eens waren stappen, maar voor dat echte studentenleven heb ik niet de kans gehad. Ik kom hier dan wel in de kroeg en ga af en toe naar Utrecht en Rotterdam, maar dat moet je toch meer inplannen omdat het wat verder weg is. Het zou wel leuk zijn als er een club in Oudewater zou komen, maar ja, daar is het toch echt te klein voor. Verder mis ik wat meer mannenkledingzaken, dat zijn hier niet zoveel. Wel is er Since04, daar hebben ze wel leuke, hippe kleding. Maar ondanks deze dingetjes heb ik het toch erg naar mijn zin hier.’’

Voor mij was het leuk om het verhaal eens van de andere kant te wonen: de enkele vrienden die ik hier heb wonen zijn niet van plan hier te blijven en mijn vrienden die in omgeving Utrecht wonen vragen wanneer ik toch eindelijk eens op kamers ga. Dat is dan ook meteen het grootste verschil: Marcel heeft zijn vriendengroep in Oudewater, mijn vrienden wonen bijna allemaal in of dichtbij Utrecht. En wellicht is dat wel de doorslaggevende factor waarop veel mensen een woonkeuze baseren. Want uiteindelijk zijn prettige mensen om je heen toch het belangrijkst. Want als in een stad duizend kroegen zitten, maar je hebt niemand om mee die kroeg in te gaan, wat heb je er dan aan?

One thought on “Studententijd in de stad, of in een gat?”

  1. Van de Ven zegt:

    over hippe kleding en schoenen gesproken,heb jij wel eens ooit in de etalage of zaak van Hans van Groeningen gekeken.? Elk seizoen topmode !

Geef een antwoord