Toerisme in Oudewater

Door: Chantal Quak

Ik woon in het centrum van één van de meest pittoreske plaatsjes van Nederland: Oudewater. Dat brengt automatisch een hoop (buitenlands) volk onze kant op. Mensen die, net als wij ooit, betoverd willen raken door dit charmante stadje. Vrolijke vakantiegangers die gewapend met fototoestel en reisgids door de straatjes dwalen. Als ik ze zie moet ik vaak denken aan onze eigen vakanties. Aan hoe wij regelmatig een schattig oud plaatsje bezoeken en hoe leuk wij dat vinden. En als de lokale bevolking je welwillend te woord staat, ga je helemaal met een goed gevoel naar huis.

Mijn bescheiden bijdrage aan toerisme in Oudewater

toerisme_in_Oudewater_02Ik heb me dan ook voorgenomen om alle (buitenlandse) bezoekers aan Oudewater zeer lief te bejegenen, mochten ze mij ooit wat vragen. Nou blijkt dat nogal vaak voor te komen. Kennelijk heb ik de woorden ‘Ik Weet de Weg’ op mijn voorhoofd staan, want ik word in de zomermaanden CONSTANT aangesproken door mensen die de weg kwijt zijn.

Niet alleen in Oudewater trouwens. Ook als ik mij in Rotterdam of Amsterdam of in Utrecht begeef, zijn er altijd verdwaalde Japanners, Amerikanen of Spanjaarden die willen weten waar de McDonald’s/het Centraal Station/de dichtstbijzijnde coffeeshop is. Het stomme is dat ik altijd moeite doe om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, terwijl ik zelf óók geen flauw idee heb waar we zijn. Kortom: ik zie er intelligenter uit dan ik daadwerkelijk ben.

Wie zijn die toeristen in Oudewater?

Het is soms best moeilijk om lief te doen tegen sommige van deze vreemde vogels. Wat dacht u bijvoorbeeld van het gezin dat zich voltallig tegen mijn raam stortte, heel hard op de ruitjes bonkte en riep “HEE DAAR WONEN GEWOON MENSEN!!!”?  Toen ik ‘subtiel’ het rolgordijn naar beneden liet zakken omdat ik genoeg had van de brutale pottenkijkers riepen ze nog geïrriteerd “NOU JA ZEG”!

toerisme_in_Oudewater_01Goed, dat waren tot nu toe de stomsten. De meeste toeristen zijn hartstikke leuke mensen. Ze verplaatsen zich vaak in groepjes en kijken voornamelijk omhoog, naar de geveltjes. Zodoende negeren ze al het voortrazend verkeer, maar er wordt bijna nooit iemand doodgereden en dat valt dus best mee.

Wie komt waar vandaan? Ik, als ervaren toeristenwatcher, praat u even bij.  Spanjaarden dragen standaard heel grote zonnebrillen. Amerikanen lopen op spierwitte tennisschoenen. Japanse dames hebben grote flaphoeden op hun hoofd tegen de schrille Hollandse zon. Nederlandse toeristen hebben hun complete outfit bij de ANWB gekocht en Duitsers combineren hun rode konen met aangeharkte Chriet Titulaer-baard.

Toeristen in mijn tuin

Met al die bezoekers gaat af en toe iets fout. Ze lopen nog wel eens achteloos achter mij aan, hop! mijn tuin in. Ze gaan zitten op mijn tuinstoelen en vragen naar de menukaart. Dan moet ik ze subtiel uitleggen dat Hotel Abrona toch echt een paar huizen verderop zit.

Maar vaak gaat het goed. Gisteren stonden vijf Duitse oma’s heel schattig te zwaaien naar mijn dochtertje, die in de deuropening stond en alle aandacht fantastisch vond. En laatst had ik vanuit mijn woonkamer nog een geweldig uitzicht op drie extreem knappe Italiaanse mannen, die mij helaas ook in de smiezen kregen. Ik zeg helaas, want op dat moment lag ik ongewassen in mijn huispak op de bank koude knakworsten te eten.

Toeristen in het échte Oudewater

toerisme_in_Oudewater_03Ook de fietsers zijn een bron van vermaak. Zoals de pas afgestapte wielrenners in hun veel te strakke broekjes rondklotsen op hun gekke harde klikschoentjes, richting het terras! Kostelijk! En de ‘gewone’ toerfietsers maken graag ruzie voor ons huis. Wij wonen aan een kruising en dat leidt vaak tot verhitte discussies. Als je buiten zit kun je ze perfect afluisteren. Dit (oudere) stel bijvoorbeeld:
Man: “Zoooo… hè hè, daar zijn we. In Oudewater.
Vrouw: “Dit is Oudewater niet hoor.”
Man: “Wel!”
Vrouw: “Nee joh, niet! Oudewater is nog een heel stuk verder! Dat is bovendien veel groter.”
Man: “Uh…”
Het leek me gezonder om me er niet mee te bemoeien. En daar gingen ze, rechtsaf, op zoek naar het veel grotere, échte Oudewater.

Geef een antwoord