Trots Oudewater

Door: Mark Kruiswijk

Trots

Wat is het eigenlijk, trots? Als je zoekt naar de definitie kom je de volgende beschrijvingen tegen:
“gevoel waardoor je wilt laten zien dat je iets goed hebt gedaan of iets moois hebt”
“gevoel dat je wilt pronken met wat je hebt of deed”

Laat dat nou precies omschrijven wat ik voel over ons mooie stadje Oudewater. Door dit gevoel vertel ik al heel mijn leven met trots dat ik in Oudewater woon. Collega’s en studiegenoten onthouden altijd snel waar ik vandaan kom. Ik laat namelijk geen gelegenheid voorbij gaan om te vertellen wat er allemaal zo mooi is aan Oudewater en hoe ‘wij dat in Oudewater doen’. Die trots op ons stadje die je gelijk merkt als je iemand hoort zeggen: “Oudewater is een STAD! En geen dorp.”
Wat mij trots maakt? Dat lees je hieronder.

Historisch centrum

Het gebeurt vaak dat mensen de stad Oudewater niet kennen wanneer ik vertel waar ik vandaan kom. Als zij Oudewater wel kennen hoor ik vaak direct wat een leuk plaatsje het is met een prachtig historisch centrum.

  

Zelfs als ik met mijn zoontje Steijn door de stad loop, wijst hij me altijd op de monumentenbordjes en de geveltekens. Enige tijd geleden hebben Steijn en ik namelijk een rondleiding gehad van Walther Kok. Dit heeft grote indruk op hem gemaakt en onze interesse in de geschiedenis van Oudewater (nog meer) aangewakkerd. Eerder heb ik hem al eens meegenomen naar de uitleg over het schilderij van de Oudewaterse Moord door Nettie Stoppelenburg. Anderhalf uur hebben we samen muisstil gezeten en geboeid geluisterd en gekeken naar het schilderij in het oude stadhuis. Erg knap voor een jongen van 6 jaar! Voor onze laatste toer in Oudewater hebben we meegedaan met de torenbeklimming. Ondanks dat het af en toe best spannend was om in de oude en hoge toren van de Sint Michaëlskerk naar boven te gaan zijn we wel naar de top geklommen en werden we beloond met een prachtig uitzicht over ons mooie stadje. Voor iedereen een aanrader! Gids Harriët van Zuilen wist ondertussen veel te vertellen over de geschiedenis van Oudewater en deze verdedigingstoren. Weten jullie bijvoorbeeld dat er in de gouden bollen boven op de toren iets zit verstopt? Wat dat is kun je aan Harriët vragen tijdens de rondleiding!

De rondleiding met een gids van TIP is ook echt een aanrader. Zelfs als je al jaren in Oudewater woont, weet de gids je nog te verrassen met leuke feitjes en weetjes. Zo’n rondleiding heb ik samen met een team van collega’s van de Rabobank een aantal jaren geleden gekregen.  Dit gecombineerd met een bezoek aan de Heksenwaag en het Touwmuseum zorgde voor een erg geslaagd teamuitje.

Sportverenigingen

Ondanks dat Oudewater niet zo groot is, is er een erg actief sportverenigingsleven. Zelf ben ik al ruim 20 jaar lid van de zwemvereniging OZV. Een mooie vereniging met drie heren waterpoloteams en vier jeugdteams. Met behulp van veel vrijwilligers worden er mooie activiteiten georganiseerd en zijn er elke week trainingen en wedstrijden. Nu alleen nog een overdekt zwembad voor de toekomst ;-).

Mijn zoon is lid van FC Oudewater, de mooie fusieclub van de twee voetbalverenigingen in Oudewater. Elke zaterdag is het er een drukste vanjewelste met spelers en bezoekers. Doordeweeks rijden spelers en ouders af en aan voor de trainingen. Prachtig om te zien!

Zo zijn er vele verenigingen en stichtingen die ervoor zorgen dat er veel activiteiten zijn die vol enthousiasme worden georganiseerd.

Evenementen

Wat mij ook trots maakt, is om te zien hoe meerdere keren per jaar vrijwilligers en bedrijven de handen ineen slaan om de allermooiste evenementen neer te zetten. Al jaren geniet ik van het Heksenfestijn, Carnaval, Pracht aan de Gracht en nog veel meer. Deze evenementen zijn echt georganiseerd vóór en dóór Oudewaternaren.

Trots Oudewater

Omdat ik altijd graag deel hoe het er in Oudewater uitziet, heb ik standaard wat mooie foto’s opgeslagen op mijn telefoon om te laten zien. Deze foto’s kom ik tegen op Facebook of maak ik zelf tijdens een mooie wandeling door de stad. Na verloop van tijd werden dit er steeds meer en dacht ik bij mezelf: “Daar moet ik wat mee doen”. Daarom heb ik een speciale Instagram pagina aangemaakt, genaamd TrotsOudewater. Iedereen kan zo meegenieten en zelf aan anderen laten zien hoe mooi Oudewater is. Al snel bleek ik niet de enige met dit gevoel. Veel mensen reageerden enthousiast en sturen zelfs foto’s die zij zelf hebben gemaakt. De allermooiste plaatjes krijgen een plek op Instagram en inmiddels is het een behoorlijk uitgebreide collage van al het moois in en rond Oudewater.

Als er mensen zijn die ook mooie foto’s hebben die ze willen delen, ontvang ik deze heel graag op trotsoudewater@gmail.com. Zo wordt ook TrotsOudewater vóór en dóór Oudewaternaren.

 

5 thoughts on “Trots Oudewater”

 1. Hetty Zanen zegt:

  Dat heb je mooi verwoord….trots ben ik op jou!!

 2. Jose zegt:

  Mooi verwoord! Als je vrienden en collega’s hier in Oudewater op bezoek willen komen is het misschien leuk om op een mooie camping te overnachten! Welkom op Camping De Boogaard

 3. Ruud van den Hoogen zegt:

  Je hebt het supergoed en herkenbaar opgeschreven, Mark.

  Namens een andere trotse inwoner van Oudewater stad: BEDANKT!

 4. Patricia Roetman zegt:

  Wat een leuk stukje heb je geschreven. Ik als ijsselsteiner kom ook graag in Oudewater. Ennuh Pracht aan de Gracht is een geweldig leuk evenement.

 5. Eva zegt:

  Wat een leuke blog! Helemaal eens?….
  Oudewater is zeker prachtig!

Geef een antwoord