Vervlochten met Oudewater

Door: Fons Vermeij

Onlangs sprak ik met iemand over de mogelijkheid iets te schrijven op dit blog en daarin een link te beschrijven met mijn be-leven en het Oudewaterse… Nou is mijn geluk dat ik hier in Oudewater het beroep van mandenmaker mag uitoefenen waarin veel gelijkenissen terug te vinden zijn met “leven en beleven”.

Oudewater als stevige basis

Zo heeft een mand een basis of kim, waarin de samenwerking van de wilgentenen krachtig worden gebundeld in de bodem van zo’n mand…. en ik denk te weten dat ook in Oudewater zo een goed vervlochten basis aanwezig is. Niet altijd op de voorgrond of in het nieuws maar wanneer nodig is ‘het’ er gewoon, een basis waarop terug gevallen kan worden, zonder opsmuk.

De Oudewaterse gemeenschap heeft, op misschien wat ‘oppervlakkige weeffoutjes’ na een hechte verbinding met elkaar en vormt zo een krachtig fundament om op en in te leven. Dat die fundamenten duurzaam en oud zijn, vertaalt zich weer in de vele monumentale bouwwerken, winkels en bedrijfjes waar óns ’stadje al vele eeuwen uit bestaat. Schilderachtig, veelzijdig en gekleurd… geldt voor zowel bebouwing als inwoners.

Oudewater als inspiratie

Omdat mijn bedrijfje is gelegen aan een van de uitvals-/invalswegen van Oudewater mag ik vaak als ‘eerste’ hier wat over vertellen of als ‘laatste’ iets van horen en al vlechtend luister en praat ik met veel plezier mee.

Dit enthousiasme van inwoners én bezoekers kunnen wij als Oudewaternaren beschouwen als een compliment en dan is het goed als we er alles aan blijven doen om dit gevoel zoveel mogelijk in stand te houden en wellicht zelfs rustig  te laten ‘groeien’.

Kort gezegd kan Oudewater zo een inspiratie zijn en blijven voor vele mensen. Het is als het doel van een mooi en sterk gevlochten mand… “Ruimte en bescherming bieden aan een ‘waardevolle’ inhoud!”

2 thoughts on “Vervlochten met Oudewater”

  1. Gerdine van de Ven zegt:

    Ik ben blij dat ik Fons attent heb gemaakt om een blog te schrijven voor onze website. Behalve prachtig vlechtwerk en manden maken, ben je een goed schrijver met een filosofische inslag. Zo leer je op deze manier iemand van een hele andere kant kennen! Dank Fons, mooi geschreven!

    1. Fons zegt:

      Ja Gerdine…het was jij waarop ik doelde met mijn ‘íemand’….. ….dankjewel hiervoor en dank aan jouw als één van de vele ‘stille krachten ‘ achter het bewegen van …én in….. Oudewater..!!!

Geef een antwoord